Eşsiz Mimarisiyle Büyüleyen Selimiye Camii ve Külliyesi

Mimar Sinan’ın ustalık eseri Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi, Osmanlı mimarisinin de en güzel ve önemli örneklerinden biri. Görenleri hayran bırakan Edirne Selimiye Camii, Mimar Sinan 80 yaşında iken Osmanlı padişahı II. Selim döneminde yapılmış.

Selimiye Camii Hakkında Bilgi

Selimiye Camii, Mimar Sinan’ın Osmanlı padişahı II. Selim döneminde inşa ettiği eserdir. Osmanlı’nın eski başkenti Edirne’deki Selimiye Camii’sini Mimar Sinan, 80 yaşında yapmıştır ve bu eseri ‘Ustalık eserim’ diye adlandırmıştır.

Kitabeye göre 1568 yılında yapımına başlanan caminin 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması planlanmıştır. II. Selim’in ölümünün ardından ise 14 Mart 1575 tarihinde ibadete açılabilmiştir.

Selimiye Camii, 2000’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. 2011’de ise Dünya Mirası olarak tescillenmiştir.

Selimiye Camii Mimarisi

Selimiye Camii, eşi olmayan mimarisiyle tüm dünyada tanınıyor. Selimiye Camii, 43,25 metre yüksekliğe ve 31,25 metre çapa sahip tek bir lebi ile örtülmüş. Kubbesi de 8 sütuna dayanan bir kasnak üzerine oturtulmuş.

Kasnak, filayaklarına 6 metre genişliğinde kemerlerle bağlı. Bu şekilde tasarlanan iç mekan, bir kerede kolayca anlaşılabilir tasarıma sahip. Caminin dört köşesinde yer alan minarelerin her biri üç şerefeye sahip.

Mermer, çini ve hat işçilikleri öne çıkan Selimiye Camii’sinin çinilerinin bir kısmı 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında, Rus generali Mihail Skobelev tarafından yerinden sökülüp Moskova’ya götürülmüş.

Kuzey, güney ve avlu tarafında üç kapısı olan Selimiye Camii’sinin avlusunun ortasında mermerden özenle işlenmiş bir şadırvan yer alıyor. Dış avluda da sıbyan mektebi, darül kurra, darül hadis, medrese ve imaret yer alıyor.

Selimiye Camii Nerede? Nasıl Gidilir?

Selimiye Camii, Edirne’dedir. İstanbul’dan Edirne’ye D-100 karayoluyla veya TEM ile ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan Edirne arasındaki mesafe yaklaşık 238 kilometre.

Ege Bölgesi üzerinden de D550 karayolu ile Çanakkale üzerinden gelebilirsiniz. Tekirdağ’dan Edirne’ye 142 kilometrelik yolculukla ulaşabilirsiniz.

Selimiye Camii ulaşım bilgileri için gerekli konuma aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Adres: Meydan, Mimar Sinan Cd., 22020 Edirne Merkez/Edirne

Selimiye Camii Şadırvanı

Müezzinler Mahfeli’nin hemen altında yer alan şadırvan, mermerden yapılmıştır.

Bölgedeki insanlar, Selimiye Camii’nin bu şadırvanından akan suyun zemzem suyu olduğuna inanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir