Erzincan’da gezilecek yerler | Tarihi/doğal güzellikleri

Çevresi dağ, ortası bağ olarak adlandırılan güzel bir şehirden bahsedeceğiz. Tabii ki bu şehir, Doğu Ekspresi’nin de popüler hale gelmesiyle adından sıkça söz ettiren Erzincan’dan başka bir yer değil.

2-3 günlük bir tatil planı yapıyorsanız Erzincan sizin için doğru adres olabilir. Şelaleleri, gölleri, doğal kaynakları ve tarihi yapılarıyla son derece keyifli bir gezi yapacağınıza emin olabilirsiniz.

Erzincan birinci derecede deprem kuşağında yer aldığından dolayı büyük deprem yaşamıştır. Kötü tecrübelerden dolayı artık şehir merkezinden çok katlı binalara izin verilmemekte ve şehir planlamasına önem verilmektedir. Bu kötü tecrübeler aslında Erzincan’ın düzenli bir şehir olmasını sağladı. Şehre yüksek bir tepeden baktığınızda bu düzeni net bir şekilde görebilirsiniz.

Gelelim Erzincan’da gezilecek yerler

ALTINTEPE ÖREN YERİ

Bizans, Urartu ve Osmanlı’ya ev sahipliği yapılan bu yerleşim yeri, Erzincan’a gittiğiniz ilk uğramanız gereken yerlerden biri… Ülkemizin zengin tarihine ışık tutan Altıntepe Ören Yeri, her sene onlarca yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmekte. Altıntepe’de sütunlu kabul salonu, açık hava tapınağı, tapınak/saray, depo binası ve üç adet mezar yer alıyor.

GİRLEVİK ŞELALESİ

Türkiye’nin en güzel şelalelerinden biri Erzincan’da bulunuyor. Tam 40 metren dökülen Girvelik Şelalesi, görenleri kendine hayran bırakıyor. Yazın gür bir şekilde akan, kışın ise donan şelalede her mevsim ayrı bir güzellik oluşuyor.

Ayrıca şelale çevresinde yer alan piknik alanlarına giderek, sessiz ve sakin dakikalar geçirebilirsiniz.

KEMALİYE

Kemaliye, Erzincan’ın en çok turist çeken ilçesidir. Gerek tarihi, gerek doğasıyla 2021’de UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’ne girmeye hak kazanan bu ilçe birçok uluslararası organizasyonlara da ev sahipliği yapıyor.

Karanlık Kanyon, Ocak Köyü (Hıdır Sultan Abdal Ocağı), Kadıgölü, Hıdır Abdal Türbesi, Kemaliye Çarşısı, Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, Apçağa Köyü, Kemaliye Cami ve Enver Gökçe Müzesi Kemaliye’de gezilecek başlıca yerler.

KEMAH KALESİ

Anadolu’daki en eski kalelerinden biri olan Kemah Kalesi, M.Ö 3. yüzyılda Hitit-Urartu döneminde inşa ettirildi. O günden bu yana sayısız medeniyete ev sahipliği yapan ve Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de bahsedilen bu kaleyi görmeden Erzincan’dan ayrılmamalısınız. Kemah Kalesi, şehir merkezine yalnızca 50 kilometre uzaklıkta.

EKŞİSU

Doyasıya maden suyu içmek ister misiniz? Evet, Erzincan merkeze 13 kilometre uzaklıkta yer alan Ekşisu, bu isteğinizi karşılayacaktır. Burada yer alan çeşmelerden akan ve Böğert adıyla anılan maden suyu, çeşitli hastalıklara da iyi geliyor.

Aynı zamanda büyük bir mesire alanı olan Ekşisu, özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık oluyor.

OTLUKBELİ GÖLÜ

Kaynak sularının meydana getirdiği kırmızı traverten set sonucu oluşan Otlukbeli Gölü, dünyadaki sayılı göller arasında yer alıyor. Buradaki suyun Erzincan halkı tarafından şifalı olduğu düşünüyor. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Otlukbeli Gölü, kırmızı rengiyle de görenleri adete büyülüyor.

MAMA HATUN KÜLLİYESİ

Mama Hatun Külliyesi, kümbet, kervansaray, hamam ve camiden oluşuyor. Saltuklu Beyliği döneminde II. İzzeddin Saltuk’un kızı Mama Hatun tarafından Tercan’da yaptırılmıştır. Bu külliyenin en büyük özelliği Anadolu’nun hiçbir yerinde rastlanılmayan bir mimariyle yapılmış olması. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Mama Hatun Külliyesi Orta Çağ Türk mimarisinin en önemli eserlerin arasında.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir