En çok ziyaret edilen camiler

İslam dininde bin aydan daha hayırlı olarak kabul edilen Kadir Gecesi’nde müslümanlar geceyi camilerde geçirmeye hazırlanıyor. Biz de bu kutsal günde en çok ziyaret edilen camileri derledik.

İstanbul başta olmak üzere, ülkemizin birçok ilinde tarihi camiler bulunuyor. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği kutsal mekanlara göz atmaya ne dersiniz? Hem de bugün kutladığımız Kadir Gecesi’nde gününü bu camilerde geçirmek isteyenler için de fikir vermiş oluruz.

İşte en çok ziyaret edilen camiler:

1-Ayasofya Camii

537 yılında Bizans İmparatoru Justinianos tarafından yaptırılan eser, 916 yıl boyunca Bizans’ta kilise olarak kullanılır. Daha sonra Ayasofya, Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u 1453 yılında fethetmesinden itibaren 482 yıl boyunca cami olarak hizmet vermiştir.

1935 yılında müzeye çevrilen ve 2020 yılına kadar müze olarak kullanılan eser, 2020’nin Temmuz ayında tekrar ibadete açılmıştı.

2-Sultanahmet Camii

Osmanlı padişahı Sultan l. Ahmet’in yaptırdığı Sultan Ahmet Camii; Türkiye’nin görkemli yapıtlarından biridir. 1616 yılında yapımı tamamlanan camiinin içinde kullanılan İznik çinilerinin mavi ağırlıklı görünümünden dolayı turistler tarafından Mavi Camii “Blue Mosque” olarak adlandırılmıştır.

Sultan Ahmet Camii, Ayasofya ile karşılıklı olarak konumlandırılmıştır. Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa tarafından yapılan eser, klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birisidir. Yıl içerisinde özellikle ramazan ayında milyonlarca ziyaretçi akınına uğrayan Sultan Ahmet Cami, tarihi yarımadanın en önemli sembol eserlerinden birisidir.

3-Eyüp Sultan Camii

İstanbul’da inanç turizmi açısından çok özel bir mekândır Eyüp Sultan Türbesi ve Camii…

Eyüp Sultan Hazretleri’ne duyulan saygı nedeniyle tüm padişahların kılıç kuşanma törenleri Eyüp Sultan Türbesi’nde gerçekleştirilir.

1458 yılında Fatih tarafından, Eyüp Sultan Türbesi’nin sonra yakınına cami, medrese, imaret ve hamam yapılarak bir külliye oluşturulmuştur. Sultan III. Selim döneminde camii büyük bir onarım görür.

4-Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii, Mimar Sinan tarafından 1551 ve 1558 yılları arasında tamamlanan muhteşem Osmanlı eserlerinden birisi… Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı caminin çevresinde aynı zamanda büyük bir külliye oluşturulmuş. Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan hatta Mimar Sinan türbeleri külliye içeresinde bulunuyor.

Mimar Sinan’ın “Kalfalık” dönemimde yaptığım dediği camidir. 4 adet minaresi bulunan Süleymaniye Camii, Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden birisini oluşturuyor. Cami muhteşem kalem işçiliği, akustik düzeni yıllara meydan okuyan mimarisiyle ve günde 5 defa semalarda yankılanan ezan sesleriyle İstanbul’a büyük bir zenginlik katmakta.

5-Selimiye Camii

Mimar Sinan’ın başyapıtlarından biri olan eser şehrin tacı gibidir. Dünyadaki tek kubbeli yapıların zirvesi olarak kabul edilen Selimiye Camii, Mimarbaşı Sinan’ın ustalık dönemi eseri. Aynı zamanda Osmanlı-Türk mimarisinin de doruk noktası.

Şehrin her tarafından görülebilen tarihi camii, 1569-1575 yılları arasında 2. Selim zamanında yapılmış. İçerisinde bulunan çinilerin, hatların, mermerlerin ve işlemelerin hepsi ise ayrı birer sanat eseri.

6-Bursa Ulu Camii

Yıldırım Bayezid tarafından Bursa’da 1396-1399 yılları arasında yaptırılan Ulu Camii çok kubbeli camilerin Anadolu’da ki klasik ve anıtsal örneği sayılmaktadır. İki minaresi ve 20 kubbesi olan yapının ortasında büyük bir şadırvan bulunur. Minberi ceviz ağacından oyma ve geçme tekniğiyle yapılmış şaheser bir yapıdır.

Minberin giriş kapısının üzerinde altın yaldızla Osmanlıca olarak, “Yıldırım Beyazıt Han tarafından hicri 804 (miladı 1399) yılında yaptırılmıştır” ibaresi yer almaktadır. Duvarlarında hat yazısıyla yazılmış çok sayıda levha vardır.

7-Ortaköy Camii

Büyük Mecidiye Camii ya da halk arasında bilinen adı ile Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi’nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neo Barok tarzında bir camiidir.

Cami, Sultan Abdülmecid tarafından Ermeni asıllı Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırılmıştır. Oldukça zarif bir yapı olan cami Barok üslubundadır. Boğaziçi’nde eşsiz bir konuma yerleştirilmiştir.

8-Çamlıca Camii

Çamlıca Camii, Türkiye’nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir.

Çamlıca, Üsküdar’da yapımına 29 Mart 2013’te başlanan ve 3 Mayıs 2019’da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli[5] ve 6 minareli[6] cami[7] 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir