Dünyanın ikinci büyük meydanı: İmam Meydanı

İran’ın tarihi eserleriyle çevrelediği en ünlü gezi adreslerinden biri İmam Meydanı. Muhteşem çinilerle bezenmiş tarihi eserler çevreliyor bu güzel meydanı. aynı zamanda dünyanın ikinci büyük meydanı olan İmam Meydanı harika detaylara sahip. Ortasında kuraklık yaşanan bu şehrin su sıkıntısını çözmek için bir havuz bulunuyor. Havuz, çevredeki tarihi eserleri öyle güzel yansıtıyor ki ayna görevi üstelenerek görsel şölen oluşturuyor. İsfahan’a gelen ziyaretçiler de mutlaka burayı geziyorlar. Bütün turistlerin birinci duraklarından biri İmam Meydanı.

İmam Meydanı bir diğer adıyla Nakşi Cihan adıyla biliniyor. Dünyanın nakışı, dünyanın diğer yarısı demek aynı zamanda. Meydan çevresinde çok önemli Türk tarihinin eserleri bulunuyor. Muhteşem mimarisiyle sizleri karşılıyor. İmam Meydanı çevresi İsfahan’ın en önemli eserlerini barındırıyor. Türk medeniyetlerinin miras bıraktığı tarihi yapılar her Türk insanının görmesi gereken yapılar. Tam olarak İsfahan’ın kalbinde bulunuyor. Muhteşem çiniler ve tarihi mimari detaylar öne çıkıyor.

İmam Meydanı’nın tam ortasında ise bir saat bulunuyor. Bu güneş saati güneşin oluşturduğu gölgeye göre saatin belirlendiği bir detay. Dünyanın en büyük ikinci meydanı olan İmam Meydanı bu güzel tarihi güneş saatine de ev sahipliği yapıyor. 575 metre uzunlukta ve 159 metre genişlikte meydan. Güzel gezi adresi tarihte ipek yolu üzerinde bulunmuş ve bu sebeple de hep insanların buluşma noktası haline gelmiş. Kervanların dinlendiği ve taşıdıkları şeyleri sattığı güzel bir gezi adresi olmuş. Zamanla çevresine tarihi yapılar inşa edilmiş ki kervanlar buralarda dinlenebilsin. 16 .yüzyılda Büyük şah Abbas burayı başkent haline getirmiş ve buraya tarihi eserler de yapılmaya başlanmış. Günümüzde ise bir gün dahi yetmeyecek muhteşem bir gezi adresi olmuş.

Meydan ortasında ise bir havuz bulunuyor. Bütün tarihi yapıların çevresinde mutlaka bir havuz sizi karşılıyor. Kurak bir bölge olması sebebiyle su ihtiyacını karşılamak için yapılmış ve düşünülmüş. Ancak çevredeki güzel tarihi yapılar havuzdaki suya yansıma yaparak harika görüntüler oluşturuyor. Fotoğraflarda da muhteşem görüntüler çıkıyor ortaya.

Tarihte çok önemli bir yere sahip olan İmam Meydanı bir çok olaya ev sahipliği yapmış. Bütün olaylar bu meydanda gerçekleşmiş. Şimdilerde sadece halkın buluşma noktası olmuş ve turistlerin de birinci gezi adresi. Fars kültürünü en iyi görebileceğiniz yerlerden biri olan İmam Meydanı ziyaretçilerini bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir