kaktüs plajı

Dünyanın en ilginç doğa harikaları

Yerküre üzerinde nasıl meydana geldiği bilinmeyen, gizemi çözülememiş pek çok doğa harikası bulunuyor. Dünyayı gezme fikri çoğunlukla Avrupa, Asya ve Afrika’nın popüler şehirlerinden oluşur. Fakat sadece popüler şehirlerden ibaret olmayan dünyada görülmesi gereken farklı adresleri hiç merak ettiniz mi? Yer kürede henüz gizemi çözülememiş, nasıl meydana geldiği bilinmeyen pek çok sıra dışı yer bulunuyor.

Hayal bile edemeyeceğiniz farklılıktaki bu adresleri keşfetmek paha biçilemez bir keyif olacaktır. Dünyanın en sıra dışı yerlerini merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre.

İşte dünyanın en ilginç doğa harikaları…

Gansu Zhangye Danxia Ulusal Parkı- Çin

Belki de yüzölçümü büyüklüğü sebebiyle dünyanın en tuhaf oluşumlarına sahip olan Çin, doğa severlerin en sevdiği ülkelerden. 2010 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Gansu bölgesindeki Zhangye Danxia Jeoparkı, kırmızı, turuncu, yeşil, sarı renklerdeki kayalarıyla görenleri hayran bırakıyor. Kayaların 24 milyon yıl önce gerçekleşmiş tektonik hareketlerle oluşan kum taşı ve diğer mineraller sonucunda ortaya çıktığı düşünülüyor. Milyonlarca yıllık bir serüvende rüzgar ve yağmura maruz kalan kayalar, katman katman birleşerek bu renk cümbüşü halini almıştır.

Zhangye Danxia Jeoparkı

Bu tabiat harikası jeoparkı ziyaret etmek için bir organizasyona dahil olmanız gerekiyor. Bireysel olarak kendi aracınızla parka giriş yapamazsınız.

Dallol Volkanı- Etiyopya

Dünyanın en yüksek sıcaklığa sahip bölge olarak kabul edilen Dallol’un volkanik gölleri, dünya üzerinde var olduğuna inanamayacağınız renklerde ve tabakadan oluşuyor. Volkan patLaMası sonucu ortaya çıkan bu göller, Afrika plakasının kırılarak kaynar yer altı sularının yeryüzüne çıkması ve çeşitli minerallerle birleşerek oluşmuştur.

Dallol

Bölgenin volkan patlaması sonucu meydana gelmesi bilimsel bir gerçek olmasına rağmen bölgenin yerel Afar halkı rivayetlerine göre; geçmişte halk altınlar içinde yüzecek kadar zenginmiş fakat para dışında bir şey görmez olmuşlar. Tanrı da bu açgözlülüklerinin cezası olarak halkın altınlarını tuza çevirmiş.

Dallol Volkanı göllerinin sıcaklığı 50 dereceyi aşmaktadır dolayısıyla suya düşen bir kişinin ölme ihtimali çok yüksektir. Bu nedenler çevrede gezerken dikkatli olmalısınız. Dallol Volkanı’nı gezmek isterseniz askeri bir rehber almak zorundasınız.

The Dark Hedges- İrlanda

Korku filmi sahnelerini andıran The Dark Hedges, aslında kayın ağaçlarının meydana getirdiği doğal bir tünel. Stuart ailesinin 18. yüzyılda evlerine giriş arazisine diktikleri 150’den fazla ağacın zaman içerisinde büyüyerek dallarının birleşmesiyle bu karanlık korkutucu yol ortaya çıkmış.

Kasvetli görüntüsü ürpertici olsa da gün batımında oluşan mistik havada yürüyüş yapmak keyif verici olabilir. İngiltere ve İrlanda’dan çeşitli gezi turlarıyla ziyaret edebileceğiniz Dark Hedges bölgesinde ağaç dallarının oluşturduğu garip gölgelerden korkmamanızı da hatırlatalım.

Antilop Kanyonu- Arizona-ABD

Dikey ve sarmal şekillerde yüksek süratle akan suların oluşturduğu Antilop Kanyonu, adeta farklı bir gezegen. Yeryüzünde olduğuna inanamayacağınız görsel şölen sunan kanyonda suların aşındırdığı kumlar, kayalar ve kütükler, labirent şeklinde koridorlar ortaya çıkarmış. Çok fazla inişli çıkışlı tepelere sahip olan kanyonda güneş en tepedeyken yaşanan pembe ve kırmızı renk geçişleri büyüleyici manzaralar oluşturuyor.

Antilop Kanyonu

Alt ve üst olmak üzere iki bölümü bulunan kanyonda alt bölümde yoğunlukla basamaklar vardır. Yorucu bir tırmanış yapmak istemeyenler daha fazla ışık alan düzlüklere sahip üst kısmı gezebilirler.

Kaktüs Plajı- Avustralya

Dünyanın en şaşırtıcı yerlerinden biri olan Kaktüs Plajı, özellikle sosyal medyada fotoğrafları paylaşıldıktan sonra daha popüler oldu. Plaj, hem sörf hem de fotoğraf tutkunları için çölde bir vaha gibi. Suyun tuz seviyesinin yüksek olması ve tuz seven algler ile halobakteriler olarak bilinen pembe bakteriler, birleşerek plajın bu rengi almasını sağlamıştır. Su seviyesi düşen plaj, daha canlı ve parlak görünüyor. Bu yüzden plaj mevsimlere göre farklı manzaralara sahne oluyor.

Ülkenin en ünlü kamp ve sörf alanlarından olan Kaktüs Plajı, Hollandalılar tarafından 1600’lü yıllarda keşfedilmiş. Ulusal Sörf Topluluğu tarafından kutsal kabul edilen plaj, 2012 yılında Ulusal Sörf Rezervi ilan edildi. Kaktüs Plajı’nı ziyaret etmek için yalnızca sörf yapmanız şart değil. Plajda güneşlenebilir, yürüyüş yapabilir veya balık tutabilirsiniz.

Okyanustan ince bir kıyı şeridiyle ayrılan Hillier Gölü de Avustralya’nın bir diğer ilginç doğal oluşumudur. Göl, pembe rengiyle masal dünyasına aitmiş gibi görünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir