Dünyanın en görkemli tapınakları

Dünyanın dört bir yanında birbirinden farklı dinlerin ibadet alanları olarak inşa edilen tapınaklar, rengarenk ve gösterişli mimarileriyle göz dolduruyor. Birçoğu günümüzde de tüm ihtişamını ilk günkü gibi koruyan bu tapınaklar, yapıldığı dönemler düşünüldüğünde hayretler içerisinde bırakıyor.

Seyahat ettiğiniz ülkelerin kültürünü ve geleneklerini en iyi yansıtan yerlerin başında gelen tarihi tapınaklar, mistik ortamlarıyla geçmişin izini sürmek isteyenleri bekliyor. Dünyanın dört bir yanından göz kamaştıran tapınakları sizler için derledik.

BOROBUDUR- ENDONEZYA

Endonezya’nın Java Adası’nda yer alan dünyanın tek parça halinde en büyük Budist tapınağı Borobudur, Sailendra Krallığı tarafından 8. ve 9. yüzyılda tahmini 2 milyon taş blok kullanılarak 75 yıl süre içerisinde inşa edilmiştir. Tapınak, 504 buda heykeline, 2760 rölyefe ve 72 stupa’ya ev sahipliği yapmaktadır.

Volkanik patlama sonucu uzun yıllar küllerin altında kalan tapınağı Sir Stamford Raffles, 1814 yılında keşfetse de 1911 yılında dünyaya kazandırılabilmiştir. Tarihi miraslarının yanı sıra tapınak bölgesindeki yanardağlar, yeşil alanlar, gündoğumu ve günbatımı manzaraları da ziyaretçileri cezbetmeye yetiyor.

ANGKOR VAT- KAMBOÇYA

Kamboçya’nın Siem Reap şehrinin Angkor antik şehrinde 1115-1145 yıllarında Kral 2. Suryavarman tarafından yaptırılan Angkor Vat Tapınağı, Khmer mimarisinin en ihtişamlı örneklerinden biridir. Aynı zamanda Khmer Krallığı’nın başkenti ve gücünün simgesi olarak Kamboçya bayrağında da betimlenmiştir.

İlk yıllarında Vişnu adına bir Hindu tapınağı iken Budist tapınağına çevrilmiştir. Tapınağın her yüzeyinde, pervaz ve çatılarında taş heykeller, Hint mitolojisinden betimlemeler, insan ve hayvan figürleri ile kabartma rölyefler bulunmaktadır.

KAPLAN TEPESİ TAPINAĞI-BHUTAN KRALLIĞI

Kaplan Yuvası Tapınağı, Paro Taktsang isimleriyle de anılan Kaplan Tepesi Tapınağı, Tibet Budizminin en kutsal mekanlarından biri. Zorlu bir yolculuk sonucu ulaşılan zirveye inşa edilen tapınağın efsanesine göre Budizmin yayılmasında büyük rol sahibi olan Guru Rinpoche, 7. yüzyılda tapınağın günümüzde bulunduğu yere kaplan sırtında gelmiş ve buradaki mağarada meditasyon yapmıştır.

Guru Rinpoche, Bhutan’daki halkı Budizmle tanıştırmış. Meditasyon yapılan mağaranın olduğu yere modern tapınağın yapılmasına 1692 yılında başlanmış. Manastırın içerisinde 8 adet tapınak yer almaktadır.

BATU MAĞARASI- MALEZYA

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da Hinduların kutsal mekanı olan Batu Mağarası, dünyanın en büyük Hindu mağara tapınağı olarak biliniyor. 400 milyon yaşındaki dik kireç kayalıklarının içerisindeki mağaraya inşa edilen kompleks, 3 bölümden oluşuyor. Tapınağa ulaşmak için maymunların eşlik ettiği 270 basamağı tırmanmanız gerekiyor.

Dünyanın en büyük heykeli olan 42.7 metre yüksekliğindeki altın varaklarla süslenmiş Lord Murugan heykeli de tüm ihtişamıyla mağarada boy göstermektedir.

SRİ RANGANATHASWAMY-HİNDİSTAN

Hindistan’ın renkli yapısını gözler önüne serercesine rengarenk mimarisiyle dikkat çeken Sri Ranganathaswamy Tapınağı, dünyadaki en büyük dini yapılar arasında yer alıyor. Lord Ranganatha’ya adanmış olan Tapınağın eski bölümü 10. yüzyıla dayanırken 631 metrekare alanı kaplamaktadır.

900 milyon mensuba sahip olan tapınak, çoğunlukla Asya bölgesinden misafirlerini ağırlamaktadır. Tapınağın mimarisi Dravidyan tarzındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir