Dünyanın en büyük gölleri

Dünyanın dört bir yanında doğal oluşumlarıyla dikkat çeken  ve çevresinde birçok canlı yaşamını barındıran göller bulunuyor. Dünyanın en büyük gölleri çevresinde de keşfetmeye değer birçok canlı yaşamı barındırıyor. Harika detaylarla dolu olan göller dünyanın bütün kıtalarına yayılmış durumda.

HAZAR GÖLÜ  

371 kilometre kare alana sahip olan Hazar Gölü dünyanın en büyük gölleri içerisinde yer almasıyla ön plana çıkıyor. Göl derinliği ise 1025 metre. İçerisinde tatlı su bulunmayan büyük bir göl olması sebebiyle deniz özelliğine de sahip. Volga, Ural, Terek ve Kura Nehirleri Hazar Denizi’ni besleyen önemli bir kaynaklardır. 

Hazar Gölü

SUPERİOR GÖLÜ  

Superior Gölü dünyanın en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahip. 82 bin kilometre alana yayılan göl ve çevresi keşfetmeye değer detaylarla dolu. Bu göl aynı zamanda dünyanın en büyük tatlı su gölü olmasıyla da öne çıkıyor. Kuzey Amerika’da bulunan göl bu bölgenin de en büyük gölü olma özelliğine sahip. Buzul hareketlerinden dolayı oluşan göl muhteşem görünümüyle herkesin dikkatini çekiyor.  

Superior Gölü

VİCTORİA GÖLÜ  

Afrika’da bulunan göl derinliği 83 metre ve 58 bin kilometre alana sahip. Bölgeye muhteşem su kaynağı oluşturan göl önemli bir konumda. Çevresinde de muazzam zengin bir yaşam alanı bulunuyor. Kenya, Uganda ve Tanzanya ile sınır oluşturan göl 84 adaya göl üzerinde yer alıyor.  

VİCTORİA GÖLÜ

HURON GÖLÜ  

Dünyanın en büyük gölleri çerisinde yer alan Huron Gölü ise 59 bin kilometre alana yayılmış. 229 metre derinliğe sahip. Kuzey Amerika’nın en büyük göllerinden biri olduğu gibi dünyanın da en büyük üçüncü gölü olarak biliniyor. Zamanında buzulların hareketleriyle oluşmuş bu göl görmeye değer detaylarla dolu.  

HURON GÖLÜ  

MİCHİGAN GÖLÜ  

Diğerleri gibi Michigan Gölü de Kuzey Amerika’nın en büyük gölleri arasında bulunuyor. 58 bin kilometre kare alana yayılan göl Kanada sınırları içerisinde yer almıyor. Tamamen Amerika sınırları içerisinde yer alıyor. Derinliği 281 metre olan göl sahip olduğu su miktarı ile ikinci sırada yer alır ve Huron Gölü ile havzası yapışık.

MİCHİGAN GÖLÜ

TANGANİKA GÖLÜ  

32 bin kilometre alana sahip olan Tanganika Gölü altıncı büyük göl olarak listede yerini alıyor. 1470 metre derinliğe sahip olan göl Afrika kıtasında bulunuyor. Baykal Gölü’nden sonra Tanganika Gölü ikinci en derin göl olma özelliğine sahip. Tektonik hareketler sonucu oluşan göl çevresinde keşfetmeye değer zengin bir doğa hazinesi yer alıyor.  

TANGANİKA GÖLÜ

BAYKAL GÖLÜ  

Dünyanın en derin birinci gölü olan Baykal Gölü en büyük yedinci göl olma özelliğine sahip. Muhteşem bir görünümü var ve dünyanın ilgi odağı konumunda. Tektonik hareketler sonucu oluşan göl en büyük buzsuz tatlı su gölü olma özelliğine de sahip. Rusya’nın Sibirya Bölgesi’nde Moğol sınırının kuzeyinde bulunuyor.   

BAYKAL GÖLÜ  

BÜYÜK AYI GÖLÜ  

31 bin kilometre kare alana sahip olan Büyük Ayı Gölü dünyanın en büyük gölleri sıralamasında sekizinci sırada yer alıyor. Kanada’nın Kuzeybatı bölgesinde yer alan göl aynı zamanda Kuzey Amerika’nın dördüncü en büyük gölü olma özelliğine de sahip. Göl derinliği en uç noktada 4465 metre olarak uzmanlar tarafından ölçülmüş. İçerisinde 26 ada bulunan göl kış aylarında muhteşem manzara sunuyor.  

BÜYÜK AYI GÖLÜ 

MALAVİ GÖLÜ  

Afrika’da yer alan Malavi Gölü 29 bin kilometre alana sahip. Bulunduğu kıtanın en büyük üçüncü gölü olma özelliğine sahip olan göl derinliği 706 metre. Tektonik tabakaların ayrılmasıyla oluşan göl çevresinde keşfetmeye değer birçok nokta bulunuyor.  

MALAVİ GÖLÜ 

BÜYÜK ESİR GÖLÜ  

614 metre derinliğindeki Büyük Esir Gölü 27 bin kilometre kare alana yayılan doğa harikası bir yer. Kuzey Amerika’da yer alan göl her mevsim muhteşem manzaralar sunuyor. Yılın büyük bir bölümünü donmuş olarak geçiren göl üzerinde eğlenmek çok güzel bir deneyim oluyor. Büyük Esir Gölü içerisinde sayısıza canlı yaşamı devam ediyor.  

BÜYÜK ESİR GÖLÜ  
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir