Dünyadaki şehirlerin sembolize olmuş muhteşem yapıları

Dünyamızda güzelliğiyle baş döndüren birçok tarihi yapı yer alıyor. Bulunduğu şehir ile sembolize olmuş bu yapılar, binlerce ziyaretçi ağırlıyor. Bizler de sizler için şehirlerle özleşmiş bu yapıları araştırdık. Haydi gelin bu tarihi yapıları keşfedelim.

MEKKE – KÂBE

Müslüman aleminin ilk ibadet yeri olan Kâbe, Mekke’de bulunuyor. Yeryüzüne inşa edilmiş ilk mabet olmasıyla da önemli bir değere sahip olan Kâbe, Kuran-ı Kerim’de kutsal yapı ‘beyt’ yani ev olarak tanımlanıyor.

Kâbe’de hac görevini yapmak ise Müslümanlara farz kılınmıştır. Kâbe, insanların af dileme ve şükretme yeridir. Tarih boyunca müşriklerin çok fazla saldırısına maruz kalan Kâbe, birçok kez yeniden inşa edilmiştir.

Mekke deyince bütün insanlığın aklına Kâbe geliyor.

PARİS – EYFEL KULESİ

Dünyanın en romantik şehirlerinden biri olan Paris, aşıklar şehri olarak biliniyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist,  Fransa’nın başkentinde bulunan Eyfel Kulesi’ni görmek için ülkeye akın ediyor.

Fransa’nın sembolize olmuş yapısı Eyfel Kulesi, görkemli yapısıyla şehrin merkezinde yer alıyor. 300 metre yüksekliğindeki bu devasa kule, 1889 yılında inşa edildi. Gustove Eiffel’in firması tarafından inşa ettirilen bu yapının yapımı 26 ay sürdü. 18 bin 34 demir parçasının bir araya getirilmesiyle oluşturulan Eyfel Kulesi, günümüzde ise harika görüntüsüyle Fransa’nın göz bebeği olarak tanımlanıyor.

Aşıklar şehrinin sembolize olmuş yapısını görmek istiyorsanız, size ulaşımından bahsedeceğiz.

Paris’e 27 kilometre uzaklığındaki Charles de Gaulle Havalimanı’na iniş yapın. Buradan şehir merkezine ise 15 dakikada bir kalkan trenleri ve otobüsleri kullanabilirsiniz.

ROMA – KOLEZYUM

İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan Kolezyum, oval bir amfitiyatro. Yaklaşık 2 bin yıllık tarihe sahip olan Kolezyum, Roma’nın en güzel tarihi mekanlarından bir tanesi.  Geçmişte Roma ile sembolize olmuş olan bu yapının içerisinde gladyatör dövüşleri yapılıyordu.

Bunun dışında; deniz savaşları, hayvan avcılığı, infazlar, eğlence gösterileri gerçekleşiyordu.

Günümüzde ise turizm merkezi olan Kolezyum, dikkat çekici yapısıyla binlerce ziyaretçi ağırlıyor.

MOSKOVA – AZİZ VASİL KATEDRALİ

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Aziz Vasil Katedrali Moskova’da yer alıyor. 1561 yılında yapımı tamamlanan Aziz Vasil Katedrali, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.  Bu katedral, geçmişte Rus Devleti’nin Kazan ve Astrahan hanlıklarına karşı kazandığı zaferleri kutlamak amacıyla Korkunç İvan tarafından yaptırıldı.

Sekiz kubbesi bulunan Aziz Vasil Katedrali, sekiz ayrı zaferi simgeliyor. Yaklaşık olarak 65 metre yüksekliğindeki bu yapı, günümüzde müze olarak ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Rengarenk masalsı görüntüsüyle hayran bırakan Aziz Vasil Katedrali’ni Moskova gezinizde ziyaret etmelisiniz.

NEWYORK – ÖZGÜRLİK HEYKELİ

Amerika’nın simgesi olan anıtsal Özgürlük Heykeli, Newyork şehrinde bulunuyor. Özgürlük Adası üzerine inşa edilen heykel, 1984 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Özgürlük Heykeli, Fransa’nın kuruluşunun 100. Yılı nedeniyle ABD’ye hediye edildi. 1886 yılında inşa edilen bu heykel, günümüzde ise görüntüsüyle dikkat çekiyor.

Heykelin sağ elinde bir meşale, sol elinse ise bir kitabe yer alıyor. Kitabenin içerisinde 1776 tarihli Bağımsızlık Bildirgesi var. Heykelin başındaki tacın 7 sivri ucu ise 7 kıtayı temsil ediyor.

Heykele ulaşmak için 186 basamak çıkacaksınız. Çıktıktan sonra ise 5 metre yüksekliğindeki bu yapının büyüsüne kapılacaksınız.

Adada yer alan Özgürlük Heykeli’ne feribotla ulaşım sağlayabilirsiniz.

ATİNA – PARTHENON

Antik Yunan mimarisinin en büyük eseri olarak kabul edilen Parthenon, Yunanistan’ın başkenti olan Atina’da yer alıyor.

Perslerin M.Ö. 480’de Atina tapınağını yok etmesinden sonra yaptırıldı. Bu antik yapı, günümüzde hem Atina’nın hem de Yunanistan’ın simgesi olarak biliniyor.

Yunan sanat mimarisinin muhteşem bir örneği olan Parthenon, aynı zamanda Yunan adaletini de temsil ediyor. Dünyanın en eski kültürel abidelerinden biri olan Parthenon’a Atina ziyaretinizde uğrayın ve Yunan sanat mimarisine bir keşfe çıkın.

BUDAPEŞTE – PARLAMENTO BİNASI

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bulunan Parlamento Binası, 18 bin metrekarelik alanıyla dünyanın en büyük üçüncü parlamento binası olarak tarihe geçiyor. Yapımı 1902’de tamamlanan bu devasa yapı, Tuna Nehri’nin kıyısında bulunuyor. Muhteşem manzaraya ev sahipliği de yapan Parlamento Binası, 691 odaya ve 96 metre yüksekliğe sahip.

Budapeşte’yi ziyaret eden turistler soluğu ilk Parlamento Binası’nda alıyor diyebiliriz. Neogotik tarzdaki bu yapının görünümü, yoğun ilgi görmesini sağlıyor.

Yaklaşık 100 yıllık bir tarihe sahip olan bina, cephesindeki 88 adet Macar hükümdarlarının heykelleriyle bezeli.

Haftanın her günü ziyarete açık olan Parlamento Binası’nı 09.00 – 16.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Nasıl ulaşım sağlayabilirim diye soracak olursanız, şehir merkezinden yürüyerek ya da toplu taşıma ile binaya  ulaşabilirsiniz.

PERU – MACHU PİCCHU

Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan biri olan Machu Picchu, Peru’daki And Dağları’nın zirvesinde yer alıyor. 2 bin 430 metre yükseklikte kurulan şehir, 1450 yılında İnka İmparatoru Pachacutec Yupanqui tarafından inşa ettirildi.

Urubamba Vadisi’nin üzerine kurulan Machu Picchu, günümüzde Peru’nun en önemli antik şehri.  Yüksekliğiyle ve konumuyla cezbedici bir manzaraya ev sahipli yapan Machu Picchu turistler tarafından oldukça beğeniyle karşılanıyor.

3 bin basamağa sahip olan antik kentte, attığınız her adımı tarihe atacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir