Dünyadaki nadir müzelerden biri açılış için gün sayıyor!

İçerisinde Türkiye’de Karun Hazinesi’nden sonra en değerli hazine olarak gösterilen Amisos Hazinesi ile 5 bin yıllık beyin ameliyatı izleri bulunan kafatasının da yer aldığı Yeni Samsun Müzesi’nin açılışına sayılı günler kaldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Samsun’a kazandırılan Yeni Samsun Müzesi’nin inşaatı tamamlandı. Müzenin 13 Mart Çarşamba günü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ile açılması planlanıyor.

Açılış için gün sayıyor 

Konsepti ile dünyada nadir bulunan müzelerden biri olan Yeni Samsun Müzesi, bin 117 arkeolojik eser, 268 etnografik eser ve 5 bin 780 sikkeyle ziyaretçilerini karşılayacak.

Sergilenecek tarihi eserler yerlerine konuldu

Pontus Krallığı hanedan üyelerine ait en değerli hazine olarak gösterilen ve 64 parçadan oluşan Amisos Hazinesi, Samsun Müzesi’nde yerini aldı.

Müzede ayrıca Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait sikkeler, 56 metrekarelik taban ölçüsüne Amisos Mozaiği, Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit, Helenistik ve Roma dönemlerine ait eserlerden takılar, kemerler, heykeller, mezarlar ve eski tarihi dönemlerdeki kıyafetler gibi birçok eser yer alıyor.

“Dünyada sayılı bir müze”

Müze ile ilgili bilgi veren Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, “Toplamda 20 bin metrekareye yaklaşan bir yerleşke üzerinde konsept oluşturduk. Dünyada format olarak sayılı bir müze yaptık. Özellikle öğrenim çağındaki öğrencilerimizi acilen buraya davet ediyorum. Burada görülecek çok eser var. Turizm acenteleri, yabancı misafirleri de bu lokasyon içerisine dahil ettiler. Turistlerimiz de bu müzeyi etkin bir şekilde gezebilecekler. Bu müzedeki eserlerden faydalanacaklar. Müzemizde tarih öncesi yaşantılardaki evler, oradaki aletler, çanak ve çömlekler var. Amisos Hazinesi var. Bunlar olduğu gibi Samsun’da yaptığımız kazılardan elde ettiğimiz kafatasları var. Bilim adamlarının bize verdiği verilere göre milattan önce 3000, 4000 yıllarında ameliyat yapıldığını görüyoruz. Bunu Samsun Müzesi’nde görmek ve yaşamak üzere herkesi buraya bekliyorum.” şeklinde ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir