Dünyadaki iki aktif antik çeşmeden biri: Aristokratlar şehri Sagalassos

Burdur’un Ağlasun ilçesinde yer alan ve Antik Psidia kentinin aristokratlar şehri olan Sagalassos, mevsimin ilk karının dokunuşuyla beyaza büründü. Antoninler Çeşmesi başta olmak üzere birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapan antik kent, karlı ve sisli atmosferiyle ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor.

Ağlasun ilçesinin Akdağ yamaçlarında, 1706 yılında Fransız gezgin Paul Luca tarafından keşfedilen Sagalassos, Psidia kentinin Roma İmparatorluğu döneminin en önemli şehirlerinden biri olarak ün kazanmıştır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan antik kent, günümüzde dünyada sadece iki tanesi kalan aktif antik çeşmelerden biri olan Antoninler Çeşmesi’ni bünyesinde barındırıyor.

Sislerin arasında gizlenmiş antik şehir, girişte konutlar, aşağıda hamam, kireç ve metal fırınları, aşağı agora, çeşme ve odeon ile daha yukarıda konutlar, tiyatro, Neon kütüphanesi, Helenistik çeşme, seramik üretim merkezi, yukarı agora, meclis binası, kilise, heroon, tapınak ve Cladius kapısı gibi önemli yapıları içeriyor.

Yüksek rakımı nedeniyle dünya genelinden gelen ziyaretçilere, antik eserlerle birlikte muhteşem doğa manzarası da sunan Sagalassos, sisli, yağmurlu, karlı ve güneşli günlerde kendine özgü atmosferiyle büyüleyici bir deneyim sunuyor. 

2023 yılında bölgeye düşen ilk karla birlikte, antik kentin beyaz örtüsü altında Antoninler Çeşmesi'nin akışı ve tarihi kalıntıların uyumu, dron kamerasıyla çekilen görüntülerde izleyicilere unutulmaz bir seyir zevki yaşatıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir