Doğu Ekspresi yolculuğu için önemli ipuçları

Farklı ve güzel bir hafta sonu kaçamağına ne dersiniz? Herkesin buna “evet” diyeceğini düşünerek valizlerinizi Doğu Ekspresi gezisi için hazırlamanızı tavsiye ederiz. Çünkü kışın hafta sonu ufak bir kaçamak yapmak için Doğu Ekspresi yolculuğu muhteşem bir plan diyebiliriz. Peki, blog sayfalarında sosyal medya hesaplarında sıkça bahsedilen Doğu Ekspres gezine çıkacak olanlar yanlarına neler almalı? İşte bu yazımızda Doğu Ekspresi gezisi için kafalarda oluşan birçok soruya cevap veriyoruz. Gelin hep beraber Doğu Ekspresi valizimize neler koymalıyız bir bakalım.

Biletimizi Hızlıca Alalım

Yolculuğumuza başlamadan önce elimizi çabuk tutup Doğu Ekspresi tren biletlerini almamız gerekiyor. Doğu Ekspresi tren biletlerini, TCDD’nin e-Bilet Sistemi‘nden, tcddtasimacilik.gov.tr adresinden, 444 82 33 nolu Müşteri Hizmetleri’nden ve Sirkeci Garı’ndan satın alabilirsiniz.

Bilet almak için harekete geçtiğinizde sizleri iki tane seçenek karşılayacak biri Turistlik Doğu Ekspresi diğeri ise Doğu Ekspresi hattıdır. TCDD 2019 yılında yaşanan yoğunluk nedeniyle çözümü iki hat oluşturmakta bulmuştur. Aralarında vagon, fiyat, durak ve süre bakımından fark bulunmaktadır.

Turistik Doğu Ekspresi ve Doğu Ekspresi Farkı

Turistik Doğu Ekspresinde; 2 hizmet, 1 yemekli ve 6 yataklı olmak üzere toplam 9 vagondan oluşmaktadır. Tamamı çekince yatak olan 2 koltuklu içinde lavabo, masa ve mini bir buzdolabı bulunan vagondan oluşuyor. Doğu Ekspresi Ana Hat Treni ise sadece örtülü kuşetli, (yani 4 kişilik koltuklu ranza şeklinde yatak olan vagonlar) yemek vagonu ve pulman normal koltuklu vagonlardan oluşmaktadır.

Turistik Doğu Ekspresinde güzergâhlarda 2, 3 saat ara verilirken Doğu Ekspresi Ana Hat Treni’nin molaları sadece birkaç dakika sürüyor. Bu durum haliyle süreye de yansımaktadır. Turistik Doğu Ekspresi’nde yolculuk daha uzun sürmektedir.

Fiyat farkı bakımından Turistik Doğu Ekspresi daha pahalı gelebilir. Bunun yanı sıra Doğu Ekspresi Ana Hat Treni’ni daha uyguna bulabilirsiniz. Ayrıca Doğu Ekspresi her gün varken Turistlik Doğu ekspresi Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri sefer yapmaktadır.

Yolculuğunuzda Konfor ve Hijyen İçin Yanınızda Bulundurmanız Gerekenler

  • Trenler son model olmadığı için biraz eski ve nostaljik vagonlardan oluşmaktadır. Kuşetli ve yataklı vagonlarda paketlenmiş, temiz nevresim takımları siz trene binmeden hazır oluyor. Yastıklar her yolculukta yıkanmadığı için yanınızda yastığınızı getirebilirsiniz.
  • Valizler için ayrı bir bölüm yok. Bu yüzden kompartımanda tutmanız gerekiyor. 
  • Kış yolculuklarında üşürüm diye endişe etmenize gerek yok çünkü kompartımanlar sıcak oluyor. Her odada bulunan paneller sayesinde oda ısısı isteğe göre belirlenebiliyor.
  • Piriz konusuna değinecek olursak ne olur ne olmaz siz yanınızda üçlü piriz ve taşınabilir şarj aleti getirin. Çünkü yataklı vagonda 2 adet priz bulunuyor ancak koltuklarda hiç priz bulunmuyor.
  • Konforunuzu zedeleyecek bir başka eksik ise trende Wi-Fi servisinin olmaması. Ayrıca yolculuk boyunca bazı noktalarda internet ve mobil şebekenin çekmeyeceği yerlerde olacak.
  • Yanınızda su ısıtıcısı getirmeyin. Çünkü su ısıtıcıları sigortaları arttıracağı gerekçesiyle kullanımı yasaklanmıştır.

Muhteşem Fotoğraflar Yakalayacağınız Saatler

Doğu Ekspresi tren yolculuğunda birbirinden güzel fotoğraf kareleri yakalayacağınız güzel manzaralara şahit olacağınız saatler gün doğumu ile başlamaktadır. Alarmınızı kurup, 06:30 civarında kalkmanızı öneririz. Karlarla örtülü doğa manzarası arasında doğan ve batan güneşi yakalayabilirsiniz.

Doğu Ekspresi Yolculuğunda Yanınıza Almanız Gerekenler

  • Ne kadar temiz nevresim veriliyor olsa da içiniz eğer rahat etmiyorsa kendi nevresim takımınızı ve yastık kılıfınızı yanınıza alabilirsiniz.
  • Oradaki yastıklar sık sık değişmediği için yanınıza bizce mutlaka yastık getirmelisiniz
  • Kompartımanların ısısını kendiniz ayarlıyor olsanız bile oda sıcaklığı kışın sandığınızdan daha sıcak olabiliyor. Bu yüzden valizinize yedek tişörtler koymakta fayda var.
  • Yanınıza mutlaka kağıt havlu, tuvalet kağıdını ve ıslak mendil alın. Bir süre sonra trende bu malzemeler tükendiği için sıkıntı yaşanabilirsiniz.
  • Mutfağın elektrik devrelerinde sorun yaşanması, paketli atıştırmalıkların tükenmesi gibi durumlara önlem olması için yanınızda yiyecek ve içecek stoku bulundurmalısınız.
  • Sıcak ve soğuk içecekleriniz için mutlaka karton bardak ya da kuplarınızı yanınızda bulundurun.
  • Kuşetli kompartımanda 1 adet, yataklı vagonlarda 2 adet priz bulunuyor olsa da birden çok elektrikli cihazınızın olması ihtimaline karşın üçlü priz ve taşınabilir şarj aleti bulundurmak rahatlık sağlar.
  • Kompartımanlardaki çöp kutuları küçük olduğu için yanınıza mutlaka yedek çöp poşetleri bulundurmalısınız.
  • Bir şeyler ısıtmak için yanınızda gazlı masa ısıtıcılarından getirebilirsiniz
  • Ve tabii bulunduğunuz vagonu süsleyecek led ışıkları, mumlarınızı ve battaniyelerinizi yanınıza almayı özellikle kışa uygun pijamalarınızı valizinize koymayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir