Doğu Akdeniz’de göçmen çayırı yayılımı ciddi boyutlara ulaştı

Doğu Akdeniz’de yerli deniz çayırlarının yerini “Halophıla Stıpulacea” olarak bilinen “Kızıldeniz göçmeni” deniz çayırı aldı.

Mersin’de gerçekleştirilen araştırmalar devam ediyor. Yapılan çalışmalar sonucunda yerli deniz çayırlarının bulunduğu alanda, Kızıldeniz göçmeni olarak adlandırılan bir deniz çayırına rastlandı. Bu tür, 15-20 metre derinliklerine kadar görülüyor. Deniz tabanına yerleşme süresi ise ortalama 1 ayı buluyor. Bu verilere Mersin açısından bakıldığında, yayılımın ciddi boyutlara ulaştığı görülüyor.

100 kilometrelik sahil bandında ciddi bir yayılım gösteriyor.”

Daha önceki dalışlarda istilacı Mersin körfezinde deniz çayırlarının bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Deniz Ayas, “Bizim 2 yıldır yaptığımız çalışmalarda yerli deniz çayırlarının olduğu alanlarda, meralarda artık Halophıla Stıpulacea dediğimiz egzotik yani Kızıldeniz göçmeni bir deniz çayırının yerleştiğini gördük. Özellikle tahrip olmuş püsedonya otlaklarında halufilanın yerleştiğini ciddi anlamda buralarda geniş dağılımları olduğunu gözlemledik. Kızıldeniz’den gelen egzotik deniz çayırı rizonlar oluşturarak sediman içerisinde bir ağ şeklinde sarıyor. Her rizondan da 2 gövde çıkacak şekilde şekilleniyor. Bunlar alg değiller tohumlu bitkiler, çiçekli bitkiler ve Kızıldenizden gelerek, özellikle oşinika dediğimiz yerli deniz çayırlarının olduğu habitatlara yerleşiyorlar.” dedi.

Göçmen deniz çayırının 100 yılı aşkın süredir Akdeniz’de varlığının bilindiğine değinen Ayas, “Ama şu anda özellikle insan etkisiyle balıkçılık olabilir, turizm faaliyetleri, yatçılık gibi faaliyetlerle deniz tabanında özellikle oluşan tahribat ve tahribatın sonucunda yerli deniz çayırlarının zarar görmesi ile yerleşmeye fırsat buluyor. Zarar görmüş deniz çayırları otlaklarına meralarına egzotik deniz çayırı yerleşiyor. Şu anda 4 metreden başlayarak, 15 -20 metre derinliği kadar bu türü yaygın bir şekilde görüyoruz. Deniz tabanını bir ay gibi bir sürede sarıyor. Mersin açısından bakarsak Narlıkuyu’dan Aydıncık’a varıncaya kadar çok geniş bir alan 100 kilometrelik sahil bandında 4 ila 20 metre arasındaki göçmen deniz çayırı ciddi anlamda bir yayılım gösteriyor.” şeklinde ifade etti.

Yerli deniz çayırları, birçok deniz canlısı için yaşam alanı oluşturuyor. Bu türün ortadan kalkıp yerini Kızıldeniz göçmeni olan türe bırakması Akdeniz’de büyük bir değişimi beraberinde getiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir