Giresun'da nereye gidilir
Giresun gezi rehberi

Doğayla iç içe bir tatil: Giresun’da gezilecek yerler

Giresun, Karadeniz bölgesinin en güzide illerinden sadece bir tanesi. Buranın havasını bir defa içinize çektiğinizde, vazgeçemezsiniz. Doğayla, tabiatla iç içe olan şehirde ciğerleriniz adeta bayram edecek. Zaten Karadeniz’i de vazgeçilmez yapan doğası değil mi? Yeşilin her tonunu göreceğiniz şehre mavi de çok yakışıyor. Karadeniz’in o hırçın dalgalarının sesi Giresun’u Giresun yapıyor aslında…

Bu şehre tatil için gidiyorsanız hem tarih hem de doğayla iç içe keyifli anlar yaşamanız içten bile değil. Giresun’un tarihi kaleleri, harika yaylaları, birbirinden güzel yöresel yemekleri sizi oldukça tatmin edecektir. Ve unutmadan; şehrin simgesi haline gelen fındığı mutlaka demelisiniz…

Haydi gelin Karadeniz’in incisi Giresun’da gezilecek yerleri beraber inceleyelim…

GİRESUN’DA GEZİLECEK YERLER LİSTESİ

Giresun’da gezilecek yerler listemizin ilk sırasında şehir merkezinde yer alan Giresun Kalesi var.

Giresun Kalesi

Giresun’a gelip de bu tarihi kaleyi ziyaret etmeyenlerin sayısı çok azdır. Zaten şehir merkezinde olduğundan dolayı ulaşımı da oldukça kolay.

Bu tarihi kale MÖ 2. yüzyılda Pontus Kralı I. Farnekes tarafından inşa edildi. Bronz Duvarlı Kale olarak da adlandırılan Giresun Kalesi, günümüzde hala aktif olarak kullanılıyor. İçerisinde çeşitli etkinlikler ve programlar düzenleniyor. Kaleyi her daim dolu görmek mümkün. Bunun sebebi ise son yıllarda turistler tarafından sıkça ziyaret edilmesi. Kalenin günümüze gelen kalıntıları bizlere Helenistik ve Roma dönemine kadar bir tarih göstermektedir.

Giresun Adası

Bölgede gezilecek yerler listemizin ikinci sırasında Giresun Adası yer alıyor. Karadeniz’de ada görmeye pek alışkın değiliz fakat Giresun’da bir tane bulunuyor. Bu ada aynı zamanda Karadeniz’de yer alan iki adadan biri olma özelliğine sahip. Diğeri ise Kocaeli’de bulunan Kefken Adası…

Giresun Adası hakkında anlatılan birçok efsane var. Bir yer hakkında ne kadar çok hikaye anlatılırsa o kadar dikkat çeker ve ön plana çıkar. Ne kadar doğrudur bilinmez ama anlatılan efsanelerden dolayı ada, bir hayli fazla turist çekiyor.

Ada için anlatılan efsanelerden biri de Amazon kraliçelerinin savaş tanrısı Ares adına burada bir tapınak yaptırdığına dayanıyor. Ve hatta manastırında bu adada yapıldığına dair iddialar da var.

Giresun Müzesi

Burası aslında bir Ortodoks kilisesi olarak inşa edildi. 1923’te ise kilise boşaltıldı ve belli bir süre kullanılmadı. Daha sonra boş kalan kilise cezaevine çevrildi. Gogora Kilisesi olarak da bilinen müze, 1982’de restore edildi ve 1988’de ziyarete açıldı. Müzenin içerisinde çeşitli eski dönemlere ait olan para, giysi, silah ve kabartmalar gibi eserler yer almaktadırlar.

Giresun Mavi Göl

Giresun’un doğa harikası güzelliklerinden biri de Mavi Göl. Giresun’un Dereli ilçesinde yer alan Kuzalan Tabiat Parkı bu göle ev sahipliği yapıyor. Bölge halkı tarafından “Saklı Hazine” olarak da anılan Mavi Göl, masmavi rengiyle ziyaretçilerini adeta büyülüyor.

Hafta sonu sessiz, sakin, huzur dolu anlar yaşamak isteyenler genelde Mavi Gölü ziyaret ediyor. Doğayla iç içe olan bu harika gölün çevresi de oldukça güzel. Bu sebepten dolayı da yürüyüş yapmak isteyenler de tercih ettiği yerler arasında.

Bedrama Kalesi

Bedrama Kalesi, Örenkaya ile Karaahmetli köyleri arasında kalan bir bölgede yer alıyor. Kalenin bir giriş olmadığından dolayı patika yollardan yürüyerek kaleye çıkılıyor. Ayrıca kalenin surları da günümüze kadar ulaşabilmiş değil. Kısacası Bedrama Kalesi’nde pek görebileceğiniz bir şey yok. Ama vakit sıkıntınız yoksa kalenin manzarası görülmeye değer.

Kuzalan Şelalesi

Şelale, daha önce birçok gazete ve dergiye de konu olmuştur. Ülkemizin değerli doğal zenginlikleri arasında yer alan şelale tüm ziyaretçileri kendisine hayran bırakmaktadır. Şelale, traverten su kaynağı yapısı ile dikkat çekmektedir.

GİRESUN YAYLALARI

Giresun’da gezilecek yerler saymakla bitmiyor. Bir Giresun gezisinin olmazsa olmazı tabii ki yaylalar. Doğa harikası olan bu güzide şehrimiz birbirinden güzel yaylalara ev sahipliği yapıyor.

Kümbet Yaylası

Giresun deyince akla gelen ilk Kümbet Yaylası gelir. 1800 rakıma sahip olan yayla, Giresun’un önemli turizm destinasyonları arasında. Artık şehirle bütünleşmiş olan bu yayla sadece Giresun’un değil, ülkemizin de en güzel yayları arasında yer alıyor.

Kümbet Yaylası, bölgede huzurun adresi haline gelmiş durumda. Geniş ladin ve çam ormanlarıyla tam bir ‘oksijen deposu’… Ormanların verdiği huzuru yakalamak isteyen yerli ve yabancı turistler Kümbet Yaylası’nı yaz kış fark etmeksizin ziyaret ediyor.

Bektaş Yaylası

Giresun’daki en güzel yaylalardan biri de Bektaş Yaylası. Rakımı 1650 olan yayla tam bir doğa harikası. Özellikle baharda ziyaret edilmesi halinde çok güzel manzaralara şahitlik etmeniz içten bile değil.

Yaylaya olan talep betonlaşmayı da artırdı. Yayla doğal yapısını kaybetmeye başlayınca bakanlık tarafından duruma müdahale edildi ve betonlaşmanın önüne geçildi.

Sis Dağı Yaylası

Pek çok açıdan muhteşem bir doğal güzellik sağlayan Sis Dağı Yaylası, ayrıca temmuz aylarında farklı şenliklere ev sahipliği yapıyor. Diğer yandan C statüsünde Milli Park olarak da kabul edilen Yayla, Türkiye’nin en önemli bölgelerinden biri şeklinde öne çıkıyor.

1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir