‘Doğanın Yemeklere Yansımış Hali’ Yeşili Bol Giresun Mutfağı

Doğası gibi zengin mutfağıyla Karadeniz illerinden biri olan Giresun, mutfak bakımından ağırlıklı olarak sebzelerden, balıklardan, mantarlardan ve kış için hazırlanan turşulardan oluşmaktadır. Tertemiz havanın ve bol yağmurlu bir iklimin içerisinde tazecik sebzelerin yetişmesi Giresun mutfağına şekil veren en önemli unsur olmuştur.

Şehrin yemek kültürü gelen turistlerin beğenisini kazanarak yeni tatlar keşfetmelerini sağlamıştır. Doğasıyla ve mutfağıyla şehir, vazgeçilemeyen uğrak nokta haline gelmiştir.

Giresun Yöresel Yemekleri

Giresun Pideleri

Karadeniz’de pide denilince akla gelen şehirlerden biri Giresun’dur. Pidelerinin farkı açık ve yuvarlak olarak hazırlanıyor olmasıdır. Yörenin pidelerinde iç harçlar çok çeşitlilik gösteriyor olsa da en fazla Giresun peyniriyle yapılmış olan tercih ediliyor. Bu peynire uzayan peynir adı da veriliyor ve pideyle buluştuğunda ortaya muhteşem bir lezzet şöleni çıkıyor.

Lahana Diblesi

Karadeniz mutfağının olmazsa olmazlarından lahanayı bu bölgedeki tüm mutfaklarda görmek mümkündür. Lahana yemekleri arasında Giresun’la özdeşleşen lahana diblesi, pirinç, soğan ve lahanadan oluşan lezzetli bir yemektir. Bu yemeğin malzemeleri değiştirilerek de servis edildiği görülmektedir. Farklı bir lezzet denemek isteyenler lahana diblesine bir şans verebilir.

Isırgan Otu Yemeği

Sebze yemeklerini sevenler için derya deniz olan Giresun mutfağının ısırgan otu çorbası ve yemeği hem bilimde hem de Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Giresun’da daha çok yemeği yapılarak sunulan ısırgan otu, herkesin bahçe ve tarlasında yetiştirilen ve çevre halkınca şifa otu olarak adlandırılır ve oldukça vitaminli bir bitkidir. Isırgan otu, vücuttaki toksinleri temizler ayrıca böbreklerin iyi çalışmasına yardımcı olmak gibi birçok faydası vardır.

Isırgan otu yemeğinin içinde pirinç, sıvıyağ ve yemeği oluşturan ana unsur ısırgan otu bulunmaktadır. Yemeği ve çorbası restoran menülerinde nadir olarak bulunurken evde yapılması tercih edilir.

Fasulye Turşusu Kavurması

Karadeniz’in vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan fasulye turşusu her mevsim sofraları süsleyen yemeklerden biridir. Sağlıklı yemeklerden biri olarak karşımıza çıkan fasulye turşusunu Giresun ve Karadeniz’in her bölgesinde bulabilirsiniz. Giresun halkının misafir ağırlarken masasından eksik etmediği bu kavurma yemeğinde soğan, salça ve sıvıyağ kullanılıyor. Çok az restoran ve lokantalarda rastlayacağınız bu tarife ancak yöredeki evlerde tatma şansı bulabilirsiniz.

Yağlaş

Giresun’a gittiğiniz zaman mutlaka yemeniz gereken ve yalnızca bu şehirde karşılaşacağınız bambaşka bir lezzet, yağlaş yemeğini tatmalısınız. Sıra dışı bir tarif olan bu yemek mısır unlu veya ısırgan otlu şekilde servis ediliyor. Çoğunlukla evlerde yapılan bu tarif halk tarafından çok sık tüketilen bir yemektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir