Doğa ve tarihin buluştuğu 8 Anadolu Köyü

Türkiye’de doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerini büyüleyen, farklı lezzetleri mutfağında sergileyen birbirinden farklı köyler bulunuyor.

Doğa ve tarihin buluştuğu 8 Anadolu köyünde şehrin kalabalığından uzaklaşıp doğanın keyfini sürebilir, Anadolu’nun güzelliklerini keşfedebilirsiniz.

Boğaziçi Köyü, Muğla

Boğaziçi Köyü, Bodrum yarımadasının kuzeyinde, dar ve derin bir koyun oluşturduğu yarımadadaki tepecik üzerinde yer alıyor. Mitolojideki adı yüksekteki yer anlamına gelen “Bargylia” olan Boğaziçi Köyü, kış aylarında göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor. 380 metrekarelik alanın içinde yaşayan kuş türlerinin en başında pelikanlar geliyor. Eşsiz doğası ve deniziyle ziyaretçilerini ağırlayan Boğaziçi Köyü, Milas’ta yaz turizmini canlandıran beldelerin arasında bulunuyor.

Doğanbey Köyü, Aydın

Aydın’ın Söke ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Doğanbey Köyü, adını Rumca “odalar” anlamına gelen “Domatia”dan almıştır. Köyde yer alan; ev, çeşme ve hastane gibi yapılar Osmanlı Dönemi’nin mimari özelliklerini yansıtmaktadır.

Birgi Köyü, İzmir

Dünya Turizm Örgütünün “2022 Yılı En İyi Turizm Köyleri” listesine giren Birgi Köyü, kendine özgü geleneksel mimari dokusunu günümüze kadar koruyabilmiş yerleşim yerlerinden biridir. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Birgi; tarım, ipek üretimi ve dokuma gibi çeşitli ekonomik faaliyetleri ile tarihi İpek Yolu üzerinde önemli bir ticaret merkezi olmuştur.

Kuyucak Köyü, Isparta

Kuyucak Köyü, yüksek konumuyla Burdur Gölü manzarasını seyredebileceğiniz bir alan sunmaktadır. Kuyucak köyünde yetiştirilen lavanta, Türkiye turizmine yüksek oranda katkıda bulunmaktadır. Üretiminin ardından satışa sunulan lavanta çiçekleri; fabrikalarda işlenmesinin ardından sabun, krem gibi ürünlere dönüştürülerek satışa sunulmaktadır.

Şirince Köyü, İzmir

Tarihi mimarisi ile korunmuş turistik köy olan Şirince, otantik yaşantısı ile ziyaretçilerine nostalji sunmaktadır. Köy; zeytin, şeftali, incir, elma ve cevizleriyle öne çıkmaktadır.

Mustafapaşa Köyü – Nevşehir

Tarihi evlerin yer aldığı Mustafapaşa köyü, 2021 yılında Dünya Turizm Örgütü tarafından “En İyi Turizm Köyü” listesinde yer almıştır. Köyün içerisinde bulunan; Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi, Eleni ve Vaslios Kiliseleri ziyaret edilebilir yerler arasında bulunmaktadır.

Kayaköy, Muğla

Sıcak yaz aylarında bile serin bir atmosfere sahip olan Kayaköy, doğa ve tarih severlere büyüleyici bir ambiyans sunuyor. Köyde bulunan, manzara ve ışık açısından birbirinin manzarasını kapatmayan evlerin girişinde, çatıdaki yağmur sularını toplandığı zemin altı sarnıçları yer alıyor.

Cumalıkızık Köyü, Bursa

Osmanlı’nın sivil mimarisini yansıtan Cumalıkızık, 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.  Tarihi evleri ve doğası ile güzel vakit geçirebileceğiniz Cumalıkızık’a gittiğinizde, Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesi ve Sanat Evi’ni ziyaret ederek geçmiş yüzyıllara ait çeşitli yöresel eşyaları görebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir