Diyarbakır’da 1500 yıllık kilise kalıntısı  bulundu

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde yürütülen arkeolojik kazıda, içinde 46 mezarın olduğu 1500 yıllık kilise kalıntısı bulundu.

Kulp ilçesinin İnkaya Mahallesi’nde Bizans İmparatoru 1. Anastasius dönemine ait sikkenin yer aldığı bölgede 2021’de başlatılan kazılarda bugüne kadar 13 envanterlik, 39 da etütlük mahiyette esere ulaşıldı.

46 mezarın olduğu 1500 yıllık kilise kalıntısına ulaşıldı

Alanda bugüne kadar sikke, kandil ve sütun gibi eserlere ulaşılan kazıda, çalışmaların yoğunlaştığı noktada bir yapıya ait kalıntılar keşfedildi.

Dış duvarları ortaya çıkarılan yapının kilise olduğu belirlenirken, ekipler kilise içerisinde yürüttükleri çalışmada ise yapının farklı alanlarına yayılmış mezarlara ulaştı.

Kilisede 46 mezar bulundu

Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, “Bu yıl kazı çalışmalarında net bir şekilde anlaşıldı ki bu bir Bizans kilisesi. Burada çalışmalarımız hızlandı. Kilise muhtemelen 5, 6 ve 7. yüzyılda kullanılmış sonra tahribata uğramış, 13. yüzyıla kadar da mezarlık olarak kullanılmış. Kilisede 46 mezar bulundu. Bunlar, yetişkin, çocuk, kadın ve erkek çok farklı kişilere ait mezarlar. Mezarlar kilisenin tamamına yayılmış.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir