Depremde zarar gören iki müze onarılıyor

Hatay’da Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören iki müze, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafında aslına uygun şekilde onarılıp yeniden ziyaretçilerle buluşturulacak.

Restore edilecek olan müzeler arasında, kentin tarihçesi, ticareti, günlük yaşamı ve yemek kültürünün tanıtıldığı Hatay Şehir Müzesi ile 2014’te ziyarete açılan ve 3 bin 500 metrekaresi mozaik olmak üzere toplam 10 bin metrekarelik sergileme alanı bulunan Hatay Arkeoloji Müzesi yer alıyor.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Vekili Birol İnceciköz, “Deprem günü tüm bakanlıklarda olduğu gibi Kültür ve Turizm Bakanlığında da deprem bölgelerine bürokratları, sayın Bakanımızın talimatlarıyla görevlendirildik. Hemen yeni Hatay Arkeoloji Müzemizdeki eserlerin, oluşan tahribatın durumuyla ilgili bir tespit yaptık. Eski eserlerimizde böyle çok can alıcı bir tahribat söz konusu değil şükürler olsun. Biz mevcut eserlerimizin hepsini teker teker envanterlerine göre tespitlerini yaptık. Ufak eserlerimiz ile cam ve pişmiş eserlerimizde tahribatlar var. Onlarla ilgili restorasyon, konservasyon laboratuvarlarımız şu anda çalışmaya başladı. Diğer eserlerimizle ilgili de artçı depremlerde bir sıkıntı olmaması için çeşitli güçlendirmeler yaptık. Herhangi bir eser kaybımız veya bir eserin yok olma durumu söz konusu değil.” dedi.

İnceciköz, Hatay Arkeoloji Müzesi ve Hatay Şehir Müzesi’nde restorasyonların devam ettiğini ve zemin güçlendirmelerini tamamlamak üzere olduklarını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir