Denizin dibindeki tarih: 365 gemi batığı var

Su altı arkeolojisi alanında Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı Kazı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz ve ekibinin Antalya kıyılarında gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda, milattan önce 7. yüzyıl ile milattan sonra 12. yüzyıl arasına tarihlenen 365 gemi batığı envantere kaydedildi.

İleri teknoloji sonar cihazları ve robotların yardımıyla yapılan araştırmada, Antalya kıyılarında 15 yeni gemi batığı keşfedilerek önemli bilgilere ulaşıldı. Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı'nın yanı sıra amforalar yüklü yeni batıkların bulunması, bölgedeki gemi batığı sayısını 12 yılda 365'e çıkardı.

Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Anabilim Dalı Başkanı Hakan Öniz, 45 gün süren su altı arkeolojisi yüzey araştırmalarında ileri teknoloji kullanıldığını belirtti. Öniz, UPL Ziraat firmasının destekleriyle gerçekleştirilen çalışmaların sonucunda, milattan önce 7. yüzyıl ile milattan sonra 12. yüzyıl aralığına ait 15 arkeoloji gemi batığını milli envantere kazandırdıklarını açıkladı.

Her bir batığın kazısının uzun bir süreç olduğunu vurgulayan Öniz, bulunan her batığın tarihi döneminin bir zaman kapsülü olduğunu belirtti. Batıkların derinliklerine göre farklı etkilere maruz kaldığını ifade eden Öniz, su altı çalışmalarının zorluğuna rağmen her yeni buluntuyla büyük heyecan yaşadıklarını dile getirdi.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir