500 otele yeşil setifika: Denizden içme suyu gıda atığından gübre!

Türkiye’de 500 otel Güvenli ve Yeşil Turizm Sertifikası aldı. Deniz suyundan içme suyu, gıda atığından gübre üretip israfı önleyen yeşil oteller, kendi enerjisini kendi üretip çevreye ve topluma da katkıda bulunuyor.

Güvenli Turizm Sertifikası’yla pandemi dönemini başarıyla atlatan Türk turizm sektörü, şimdi de yeşil sertifikaya odaklandı. Türkiye genelinde doğayla dost bir tatil olanağı sunan tesis sayısı 500’e ulaştı. Bodrum Yalıçiftlik’te faaliyet gösteren Hapimag Sea Garden Resort Bodrum, denizden aldığı suyu arıtıp şişeleyerek Neptün markasıyla içme suyu haline getirdi. Deniz suyunu ayrıca bahçe sulamasında da kullanan tesis yılda 110 bin metreküp deniz suyunu arıtıp günlük işlerinde kullanıyor ve 200 dönüme yakın yeşil alanı suluyor. Hapimag Sea Garden ihtiyaç duyduğu elektriği üretmek için 2 bin 65 panelden oluşan GES yatırımını da geçtiğimiz aylarda devreye aldı.

Çöp çıkmıyor

Yılda 1.6 milyon Kwh enerji üretecek yatırımla tesisin enerji ihtiyacının yüzde 25’i yenilenebilir enerjiden sağlanıyor. Dünyada sürdürülebilir turizm kavramının ciddi önemli hale geldiğini belirten Hapimag Türkiye, İspanya, Hollanda, Portekiz Operasyonları Ülke Direktörü Kerem Demirkol, “Biz de 2 yıldır bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Yemek atıklarını kompost makinelerimizde gübreye dönüştürüp bahçelerimizde ve zeytinliklerde kullanıyoruz, fazla gübreyi de çevreye dağıtıyoruz. Yani tesisimize çöp kamyonu girmiyor” dedi.

Yörükler istihdam ediliyor

Sezonda 700 daimi olarak 200 kişiye istihdam sağlayan Hapimag Sea Garden, artan maliyetler nedeniyle İzmir, Bodrum, Antalya gibi turistik bölgelerde yaşanan çalışan sorununu bölgedeki ovalarda yaşayan Yörüklere yönelerek çözmüş. Çalışkanlıklarıyla bilinen Yörük vatandaşların turizm istihdamına ciddi katkı sağladığına dikkat çeken Demirkol, “Antalya’daki bütün Toroslar turizm sektöründe çalışır. Muğla’da ise Milas, Mumcular’dan Yörük çalışanlarımız var. O nedenle insan kaynakları ekibimiz kış aylarında muhtarlara gidip istihdam politikalarımızla ilgili sunum yapıyor. Buradan servis kaldırıyoruz. Ayrıca 200-300 kişiye de lojman imkanı sağlıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir