Dara Antik Kenti’nde bulundu: 1500 yıllık!

Mardin’de yer alan Dara Antik Kenti’nde sürdürülen arkeolojik kazılarda 400 metre uzunluğunda 1500 yıllık içme suyu kanalı bulundu

Dara Antik Kenti’nde devam eden arkeolojik kazılarda önemli buluntulara rastlanıyor

Yapılan çalışmalar sonucu yaklaşık 35 yıl önce bulunan su sarnıcından bölgeye içme suyunun taşındığı kanalın, üzerindeki yaklaşık 2’şer tonluk taşlarla korunduğu tespit edildi

Mardin Müzesi başkanlığında sürdürülen kazılarda, 10’u aşkın dükkan ve atölyenin açığa çıkartıldığı çarşıda Roma döneminde yapılan 1500 yıllık içme suyu sistemi tespit edildi.

Mardin Müze Müdürü ve Kazı Başkanı Abdulgani Tarkan, “Sarnıçtan agoraya uzanan bir temiz su sistemini tespit ettik. Bu yeni bir buluntu. Yaklaşık 400 metre uzunluğunda. Dara’da bulunan 2 sarnıçtan farklı yapılara aktarılan suyu taşıyan bir sistem. Dara’da, İstanbul’daki Yerebatan Sarnıcı’na benzer su sarnıçları var. Tonlarca suyu ihtiva eden su sarnıcından şehre kanal ve künk sistemi ile su taşınıyormuş. 1500 yıl önce Dara’da kurulmuş şehrin içme su ihtiyacını karşılayan bir su sistemi aslında.” dedi.

“Ziyaretçilerin artmasına büyük katkı sunacak”

Kazı çalışmalarına gelecek sezon da devam etmeyi planladıklarını belirten Mardin Müzesi’nde görevli arkeolog Dr. Devrim Hasan Menteşe, “Bu alanı birkaç yıl içinde tamamlamayı düşünüyoruz. Bu da Dara Antik Kenti’nin görseline büyük bir katkı sunacak. Özellikle son yıllarda yürütülen kazı çalışmalarıyla artık günde binlerce insan buraya uğramaya başladı. Ziyaretçilerin artmasına büyük katkı sunacak. Su kanalının şu anda 30 metrelik bir kısmı ortaya çıkarıldı. Önümüzdeki dönemlerde su kanallarını takip etmek amacıyla batı yönünde devam ettirilmesi planlanıyor. Kamusal alandaki bütün su sistemlerini açığa çıkartmayı planlıyoruz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir