Dadaşlar diyarı: Erzurum’da gezilecek yerler

Doğu Anadolu’nun incisi Erzurum’un göz alıcı doğasıyla birlikte eşsiz tarihine gezerek şahit olun. İpek Yolu’nun Erzurum’dan geçişi birçok medeniyete ev sahipliği yapmasına neden olmuştur. Şehrin tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra ‘şifalı taş’ olarak bilinen Oltu taşının anavatanıdır.

Selçuklu Dönemi’nde çeviklik ve beceri geliştiren Cirit Sporu da günümüzde hala Erzurum’da ata sporu olarak oynanmaktadır. Seyahatinizi düzenlenen Cirit Sporu Festivalleri’ne denk getirirseniz tarihten bir sahneye şahit olursunuz.

Kış sporları için de sıkça tercih edilen Erzurum, Palandöken Dağı ile kayak severlerin uğrak noktası olmuştur. Hadi hep birlikte Erzurum’un gezilecek yerlerini görelim.

Erzurum’da Gezilecek Yerler

1- Erzurum Kalesi 

Yaklaşık 2 bin metre yüksekliğindeki kale Anadolu-Türk mimarisinin ilk örneklerindendir. Konumunun şehre yakın olması kaleyi ziyaret açısından kolaylaştırmaktadır. Şehri kuşbakışı görme imkanını size sunan bu kalenin içinde Mescit ve Saat Kulesi eserlerini görmeniz mümkündür.

2- Erzurum Ulu Cami

Erzurum denildiğinde akla ilk gelenlerden Ulu Camii, Saltuklu Melik Nasirüddün Muhammed Bey tarafından yaptırılmıştır. İkisi doğuda, üçü kuzeyde olmak üzere beş kapısı bulunan camii, yüzlerce yıl medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Asıl adı Atabey Cami olarak bilinen bu yapıya halk arasında Ulu Cami denilmektedir. IV. Murat döneminde depo olarak kullanılan yapı günümüzde cami olarak ibadete açıktır.

3- Narman Peri Bacaları

Peri Bacaları denilince akla ilk gelen yer Ürgüp oluyor, ancak Doğu Anadolu’da yalnızca burada görmenizin mümkün olduğu Narman Peri Bacanları’nı ziyaret etmeden dönmek olmaz. Narman’ın Kapadokya’dan farkı, 2,5-3 milyon yıl önce akarsuların taşıdığı malzemelerin aşınması sonucu meydana gelmiş olmasıdır. 2012 yılında UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınmıştır. Kırmızı Periler Diyarı olarak adlandırılan Narman Peri Bacaları, Erzurum’da ziyaret edilmesi gereken doğal güzellikler arasındadır.

4- Tortum Şelalesi

Görkemli görünüşüyle görenleri hayran bırakacak Tortum Şelalesi dünyadaki en büyük şelalelerden biri olma özelliğini taşımaktadır. Şelaledeki izleme merdivenlerinin nefes darlığı ve kalp hastalıklarına iyi geldiği de söylenmektedir. Şelalenin etrafı piknik alanı olarak kullanılıyor olmakla birlikte su sporlarının yapıldığını da görmek mümkündür. Bizce Erzurum’un doğasıyla farklı ve keyifli deneyimler yaşamak için gidilmesi gereken en güzel noktalardan biridir.

5– Palandöken

Kış aylarında yağan karın doldurduğu Palandöken Dağı kayak yapmak için yılda çok fazla yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Her mevsim kayak severleri ağırlayan pistleriyle Türkiye’de bulunan en iyi kayak merkezlerinden biridir. 3176 metre yükseklikte bulunan Palandöken Dağı Erzurum merkeze yalnızca 10 dakikalık uzaklıktadır. Kayak yapmasanız bile bu eşsiz doğaya şahit olmak için mutlaka uğramalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir