Caretta carettaların yuvalarından çıkış anı ilgiyle karşılanıyor

Antalya’nın Kemer ilçesinde yer alan Çıralı Sahili’ne sabahın ilk ışıkları ile gelen yüzlerce turist, caretta carettaların yuvalarından çıkışını seyrediyor.

Çıralı Sahili, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarının en önemli yuvalama alanları arasında bulunuyor. 11 Temmuz tarihinden itibaren yavru çıkışının tamamlandığı yuvalar, kontrol amaçlı olarak açılıyor. Deniz kaplumbağalarının yuva açılışı anları cep telefonları ile kaydediliyor.

Çıralı Sahili’nde bugüne kadar 45 yuva açışı yapıldı. Yapılan yuva açılışlarının ardından 2 bin 500’ün üzerinde yavru denizle buluştu.

Yerli ve yabancı turistler Caretta carettaların denizle buluşma anının izlemek için Çıralı Sahili’ne akın ediyor.

Yuva açılışları ile ilgili bilgilendirme yapan Ulupınar Mahalle Muhtarı ve Ulupınar Çevre Koruma Kooperatifi Başkanı Habib Altınkaya, “2023 deniz kaplumbağası sezonunun ortasına doğru geldik. Bugün büyük bir kalabalık ile yuvamızın açılışını yaptık. Şimdiye kadar 44 yuva açtık. Bu yuvalardan çıkan yavru deniz kaplumbağalarımız denize gitti. 2023 yılında bugüne kadar 2 bin 500’ün üzerinde canlı yavrumuzu deniz ile buluşturduk. İnsanlardan yoğun talep var; bu olayı görmek için sahildeler. Milli Parklar ile yaptığımız protokole istinaden sahadayız. Tabii bize destek olan kurumlarımız var; Kemer Belediyesi, jandarma, jandarma çevre timi. Bunlarla beraber çok güzel bir koruma ve izleme çalışması yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

“2 BİN 500 YAVRUYU DENİZLE BULUŞTURDUK”

Haftada birkaç kez yuva açılımı yaptıklarını belirten Altınkaya, “Şu anda bu olayı görmek için günlük 500’ün üzerinde katılımcı oluyor. Tatil planını buna göre yapan insanlar var. Erken saatlerde, 05.00 ya da 05.30 gibi kalkarak çocukları ile bu olayı görmek için buraya gelenler var. Çıralı’daki tatilciler, çevre turizmi, doğa turizmi, doğa ile iç içe yaşamak ve doğanın bütün nimetlerini görmek için buraya geliyor. İşletmelerimiz, turistleri veya yerli ziyaretçileri bizimle irtibat kurarak yönlendiriyor. Tabii ki pansiyoncular da bu durumdan memnun. Çıralı, yaz döneminde bu konuda bir numara oldu” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir