Çanakkale’nin antik limanı kalp şeklini aldı

Çanakkale’nin Dalyan köyünde yer alan iç limanı, kalp şeklinde pembe göle dönüştü.

Zaman içinde denizle bağlantısının kesilmesi ve içerisindeki tuzlu suyun renginin dönüşmesiyle pembe bir kalp görünümüne bürünen iç liman; ziyaretçiler tarafından beğeni topluyor.

Alexandria Troas Antik Kenti’nin ticaret merkezi olarak uzun süre hizmet eden 2 bin yıllık iç liman, dünya üzerinde bilinen ve pembe renge sahip 8 gölden birisi haline geldi. Dış liman ile bağlantısının kopmasından ötürü bir iç limana dönüşen göl, günümüzde turizme katkı sağlıyor.

Ağustos ve eylül aylarının gelmesiyle pembeye yakın tonlara bürünen gölün, zaman içinde turizme kazandırılması planlanıyor.

Köy Muhtarı Sadi Çalıkoğlu, “Dünyadaki 8 gölden birisi olduğu söyleniyor. Yurt dışından ve Türkiye’nin farklı illerinden ziyaretçiler gölü ve rengini görmeye geliyor. Gölün renginin neden bu şekilde olduğu konusunda gerekli çalışmalar yapılıyor. Bu bölgenin gezi alanı olabilir mi diye yetkili makamların bir takım çalışma ve projesi var. Burası milattan önce tarihi liman olarak geçiyordu. Zamanla doğa olayları sonrası bu kalpli göl şeklini aldı. Bizim çocukluğumuz döneminde bu gölden tuz toplanıyordu. Bu rengini tuzdan biliyorduk. Ama yapılacak olan araştırma ve çalışma sonrası neden gölün kızardığını öğreneceğiz. Köye ciddi bir katkısı ve yaz, kış insanlar bu gölü görmeye geliyor. Kışın bu göl kuşların göç yolu üzerindeki uğrak noktası oluyor.” ifadelerini kullandı.

Doğa koşullarının etkisiyle görünümünde değişim yaşanan “Kalpli Göl” büyüleyici manzaralar sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir