Bursa’nın tescilli lezzetleri Gastronomi Festivali’nde vitrine çıktı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ve başta Osmanlı saray mutfağı olmak üzere kentin köklü mutfak kültürünü gün yüzüne çıkacak olan Gastronomi Festivali’nin açılışı yapıldı.

Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan Bursa’nın tescilli lezzetleri, Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği festival ile vitrine çıktı.

Bursa’nın ilk gastronomi festivali olan ve 23-25 Eylül tarihleri arasında düzenlenen ‘İpeksi Lezzetler Gastronomi Festivali’nin açılışı kurdele kesim töreni ile yapıldı.

Açılış törenine Bursa Valisi Yakup Canbolat ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Ak Parti Bursa milletvekilleri, Ak Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, gastronomi şefleri, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Kurdele kesiminin ardından protokol üyeleri Merinos Parkı’nda bulunan festival alanına geçerek buradaki stantları ziyaret etti. Ardından ise protokol konuşmalarına geçildi. Bursa İpeksi Lezzetler Gastronomi Festivali’nin açılış konuşmasını Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yaptı.

“BU FESTİVAL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN DEĞİL, TÜM BURSA’NINDIR”

Aktaş’ın konuşmasından satır başları şöyle; “Tarihin her döneminde göçler ve mübadele gibi nüfus değişimleriyle farklı kültürleri buluşturan Bursa; Balkanlar, Orta Asya ve Anadolu’nun her bölgesinden gelen Selanik, Girit mübadili Boşnak, Arnavut, muhacir, Pomak, Azeri, Laz, Ahıska, Avaz, Çerkez, Gürcü Mutfak kültürleriyle farklı lezzetleri aynı sofrada paylaşarak kültür mirasını zenginleştirmiştir. Bursa, Türk mutfağına armağan ettiği birçok yemek ve tatlıyla tanınır. Bursa yemeklerinin namı Türkiye’nin dört birine yayılmasının yanı sıra yurtdışında da mutfağımız mutfaklarda yer almaktadır. Bursa olarak farklı kategorilerde coğrafi işaretli ürünlere de sahibiz. Cantık, cevizli lokum, kestane şekeri, Bursa kebabı, pideli köfte, Bursa siyah inciri, üzüm şırası, Bursa şeftalisi, Gemlik zeytini, deveci armudu, Karacabey soğanı, Kemalpaşa tatlısı, İnegöl köfte gibi ürünler coğrafi işaretli ürünler arasında. Ayrıca Mustafakemalpaşa domatesi, İznik domatesi, böğürtlen, Apollon kirazı, Karacabey peyniri, Bursa böreği, zeytinyağı, Yenişehir kıl biberi, Yenişehir dolma biberi, Uludağ çileği gibi henüz coğrafi şart olmasa da Bursa’ya özgü daha birçok ürünü sayabiliriz.

Biz bütün bu gerçeklerden hareketle uzun süredir üzerine çalıştığımız projelerden biri olan gastronomi festivalimizi düzenledik. Festivalimiz Bursa’mızın gastronomi turizmine ivme kazandırmasının yanında belki de birçoğumuzun hatırlamadığı, unuttuğu değerleri de bizlere hatırlatacak inşallah. Belki de bu sayede bildiğimiz lezzet dışında Kemalpaşa çorbasının, kestaneli kelem sarmasının, düdük hamurunun, Keles güvecinin, diktik kebabının, ot köftenin kaymaçinanın ve daha birçok yemeğin tadını merak edip bu lezzetlerin peşine düşenler olacak.

Amacımız hem Bursa’nın gastronomi kültürünü ortaya çıkarmak hem de turizmimizin canlanmasına destek vermek. Çünkü gastronomi demek aynı zamanda turizm demektir. İnanıyorum ki festivalimiz, Bursa’nın gastronomi alanındaki gelişimini ülkemizin her bir yanından gelen akademisyenlerin, şeflerin, kanaat önderlerinin ve Bursalıların desteğiyle geliştireceği çok önemli bir fırsat olacak. Festival kapsamında eğitimler, paneller, söyleşiler, alım heyetleri, konserler ve gösteriler tertipledik.

Ayrıca sanatçı Buray, şef Danilo Zanna, şef Arda Türkmen yakından tanıdığımız Şef Ömür Akkor, akademisyen Şef Esat Özata, Sahrap Soysal, Şükran Kaymak ve daha birçok ünlümüz bu festivalde konuğumuz olarak pazar akşamına kadar yer alacak. Yarışma çadırımızda ulusal ve uluslararası alanda ün yapmış şeflerin yarışmaları mutfak master class programlarında yer alacak.

Festivalimizin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu festival Büyükşehir Belediyesi’nin festivali değil, Bursa Belediyesi veya Bursa Valiliği festivali değil. Bu festival gerçekten tüm Bursa’nın gastronomi ile alakalı tüm paydaşlarının festivali. Dolayısıyla ben emeği geçen, katkısı olan, desteği olan basın mensubundan, üreticisine, kadın kooperatiflerinden yine şeflerimize, aşçılarımıza varana kadar herkese yürekten teşekkür ediyorum.”

“BURSA’NIN YEŞİLİ İLE İPEK LEZZETLERİ BULUŞTU”

Ak Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ise şöyle konuştu; “Bu festivalde belki kaybolmaya yüz tutmuş lezzetleri keşfedeceğiz. Geçmişimizden, geleneğimizden aldığımız güçle geleceğe ilham olacak yeni lezzetleri keşfedeceğiz. Az önce stantları dolaştık. Bursa siyah inciri baklavasını gördük. Kestaneli baklavasını gördük. Yeni lezzetlerle de tanışacağımıza ayrıca inanıyorum. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Bursa’nın yeşili ile ipek lezzetlerini buluşturduğu için ayrıca teşekkür ediyorum. Tabii burada kadın kooperatiflerimizi ben de anmadan geçemeyeceğim. Gerçekten üreten kadın kooperatiflerimiz her ilçenin her yörenin kendine özgü ürünlerini stantlarında göreceksiniz. Kadın kooperatif sayımız 7-8 taneydi. Bugün 30’lara varmıştı durumda. Kadın elinin değdiği lezzetlerle de tanışacağız. Tabii aynı zamanda Bursa Türk dünyası kültür başkenti. Türk dünyasının lezzetleriyle de tanışacağız. Ben bu festivalde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

“FARKLI KÜLTÜRLERİYLE FARKLI LEZZETLER BURSA SOFRASIN”

Ardından ise Bursa Valisi Yakup Canbolat bir konuşma yaptı. Bursa’nın mutfak kültürüne ve Osmanlı saray mutfağının günümüze bıraktığı mirasa değinen Canbolat’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle; “Ünlü ipek dokumaları, İznik çinisi, tekstili, lezzetli yemekleri ile gezginlerin, tarihçilerin, sanatçıların eserlerinde yer alan Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti Bursa’mız alim ve bilge kişilerin yollarının kesiştiği bir kültür sanat merkezi olmuş, farklı kültürleri ve lezzetleri de buluşturmuştur.

Geçmiş dönemlerde Bursa’ya yolu düşen gezginlerin izlenimleri, Bursa’da yiyip içtikleri, çarşılarda satılan yiyecekleri yazdıkları eserler ile geçmişe ve günümüze ışık tutmaktadır. İlklerin şehri Bursa’mızın tarihine baktığımızda dünyanın bugünkü bilinen standardı olarak kabul edilen 1502 tarihli ve dönemin padişahı Sultan 2. Beyazıt Han tarafından çıkarılan Bursa Kanunnamesi’nde pek çok yerin yöresel özelliklerine ve üretim çeşitlerine göre ürünlerin tüketiciye satışının kuralları belirlenmiştir.

Tarihin her döneminde göçlerle, mübadele gibi nüfus değişimleri ile farklı kültürleri buluşturan Bursa’mız; Balkanlar, Orta Asya ve Anadolu’nun her bölgesinden Bursa’yı kendisine yurt edinen mutfak kültürleriyle farklı lezzetleri aynı sofrada paylaşarak kültür mirasını zenginleştirmiştir.

Ben Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve kıymetli ekibine ve buraya katılan bütün esnafımıza, sanatkarımıza, lokantacımıza, aşçılarımıza ve diğer ülkelerden gelen bütün misafirlerimize teşekkür ediyor, festivalin hayırlı olmasını diliyorum.”

Konuşmaların ardından İpeksi Lezzetler Gastronomi Festivali açılışı dolayısıyla gastronomi şefleri ve protokol üyeleri pasta kesimi yaptı. Ardından ise protokol üyeleri Merinos Parkı’nda bulunan yarışma alanlarını ve çeşitli etkinlik stantlarını ziyaret etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir