Bursa’nın gözde ilçesi: Mudanya

Bursa’nın gözde ilçelerinden biri olan Mudanya, tarihi ve doğal güzellikleriyle her yıl birlerce kişiyi ağırlıyor. Geçmişten günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Mudanya, sakin bir şehir olmasıyla ön plana çıkıyor.

Mudanya Kalabalıktan uzak, sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin ilk rotasını oluşturuyor. Tertemiz plajlarıyla, renkli sokaklarıyla, tarihi yapılarıyla, kültürüyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

Mudanya’nın sahillerinde bulunan balık restoranları turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Bu restoranlar birbirinden lezzetli deniz ürünlerini sunuyor ve Mudanya’yı ziyaret edenlerin iştahını kabartıyor.  

Mudanya’yı ziyaret etmek için geldiğinizde, gezeceğiniz ve keşfedeceğiniz birçok mekan bulunuyor. Gelin hep beraber Mudanya deyince akla gelen yerlere gezintiye çıkalım.

TİRİLYE

Eski bir Rum balıkçı kasabası olan Tirilye, sizi taş sokaklarıyla karşılayacak. Özgün bir mimariye sahip eski evleri, dar sokakları, kiliseleri ve güzel mi güzel balık restoranları bulunuyor. Aynı zamanda Tirilye ünlü zeytiniyle de biliniyor.

Tarihi evlerinin arasında gezintiye çıkıp, kendinizi masal diyarında hissedeceğiniz bu şirin mi şirin bölge, Mudanya’nın incisi. Tirilye; ruhunuzu tazeleyeceğiniz, doğa ve tarihle iç içe bir gezintiye çıkacağınız ve arınacağınız bir liman şehri.

Turkuaz rengindeki deniziyle, yemyeşil alanlarıyla ve birbirinden güzel manzaralarıyla ölmeden önce görülmesi gerekilen yerler arasında bulunuyor.

Eşsiz manzara eşliğinde balık yiyebilirsiniz. Aynı zamanda tertemiz sahilinde yürüyüş yapabilir, plajlarında denize girebilirsiniz.

MUDANYA MÜTAREKE MÜZESİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti Mudanya Mütarekesi’ni bu evde imzalamış. Bu yüzden tarihi bir öneme sahip olan müze, siyasi alanda ilk başarının imzalandığı yer. İlçe merkezinde bulunan bu ev,  Rus asıllı birine aitmiş. Daha sonra Mudanyalı iş adamı Hayri İnar tarafından satın alınarak onarılmış.

Günümüzde ise Mudanya Belediyesi’ne ait müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Evin birinci katında Mütareke’nin imzalandığı salon ve İsmet Paşa’nın çalışma odası bulunuyor. Üst katta ise İsmet Paşa ve yaverlerinin yatak odaları yer alıyor. O döneme ait eşyaların da sergilendiği müze, adeta tarihi yansıtıyor.

GİRİT MAHALLESİ

Otantik bir atmosfere sahip Girit Mahallesi, eski ahşap evlerin bulunduğu bir mahalle. Mudanya Mütarekesi sonrası Rumlar Yunanistan’a gidince, Girit’ten gelen Türkler buraya yerleşmiş.  Bu yüzden Halitpaşa Mahallesi, Girit Mahallesi olarak biliniyor.

Deniz manzaralı bu mahalle, geçmişten günümüze kadar orijinalliğini korumuş.

İki katlı tarih ahşap evleriyle her yıl binlerce ziyaretçi ağırlıyor. Eski Mudanya’yı görmek isteyen ziyaretçiler kendini burada buluyor.

TAHİR PAŞA KONAĞI

Mudanya’nın merkezinde bulunan Tahir Paşa Konağı, 18.yüzyıl Osmanlı mimari yapılarının özelliklerini taşıyor. 1724 yılında inşa edilerek günümüze kadar gelmiş bu tarihi konak, müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Konağın içerisinde tavan ve duvarlarını süsleyen Lale Devri’nden kalma motifler bulunuyor. Aynı zamanda eski döneme ait birçok eşya sergileniyor.

GÜZELYALI SAHİLİ

Marmara Denizi’nin kıyısında yer alan Güzelyalı Sahili, tertemiz ve dupduru suyuyla ve plajıyla ziyaretçilerini cezbediyor. Özellikle yaz akşamlarında yoğun olan bu sahilin binlerce ziyaretçisi bulunuyor. Sahil kenarında birçok kafe ve balık restoranları yer alıyor.

Yaz akşamlarında bu sahilde yürüyüş yapabilir, dondurma yiyerek de serinleyebilirsiniz.  Yerli halk tarafından oldukça tercih edilen sahilde denize girebilirsiniz ve plajında güneşlenebilirsiniz.

KUMYAKA

Eski Rum evleriyle görülmesi gerekilen yerler arasında bulunan bu mahalle, dünyanın en eski üçüncü kilisesini bulunduruyor. Deniz kıyısında konumlandırılmış bu mahallenin doğal güzelliği, bölgeyi ziyaret eden turistler tarafından hemen fark ediliyor.

Mahalle halkı geçimini zeytincilik, balıkçılık ve turizm ile sağlıyor. En önemli kültürel değerleri taşıyan bu mahalle, dar ve kesme taş sokaklarıyla göz kamaştırıyor. Birbirinden güzel evlerin bahçesinde; mandalina, portakal ve limon ağaçları bulunuyor. Bu yemyeşil doğaya sahip mahalle, dikkatleri üzerine çekiyor.

MUDANYA’DA NE YENİR?

Mudanya’ya geldiğinizde balık yemeden ayrılmayın. Şimdi yöreye ait size birçok seçenek sunacağım. Gelincik, balıkotu, şevketi bostan, labada, deniz börülcesi, semizotu, yabani pazı, Girit simidini tercih edebilirsiniz.

Aynı zamanda; terbiyeli balık çorbası, ekşili balık pilaki, karides salatası, ahtapot salatasını da tercih listenize ekleyebilirsiniz.

NASIL GİDİLİR?

Öncelikle Mudanya’ya ulaşım seçenekleri oldukça fazla. Mudanya’ya, İstanbul’dan deniz otobüsüyle gelebilirsiniz.

Aynı zamanda karayolunu da kullanabilirsiniz. Eğer hava yoluyla da gelecek olursanız, Bursa Yenişehir Havalimanı’na iniş yapabilirsiniz. Yenişehir Havalimanı’ndan Mudanya’ya araçla 1 saate gidecekseniz.

Bursa Yenişehir Havalimanı – Mudanya
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir