Burada polen ve toz yok: Astım hastaları akın ediyor

Ballıca Mağarası, Tokat’ın Pazar ilçesinde, milyonlarca yılda oluşan sarkıt ve dikitleriyle dikkat çekiyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan mağara, 2019’da bu listeye girmiş ve ziyaretçilerine 8 galeri sunuyor.

Tokat Valiliği ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı işbirliğiyle yürütülen "Akdağ Zirvesinden Kazova'ya Kırsal Turizm Rotası Projesi" kapsamındaki çevre düzenleme çalışmaları, 13 Eylül 2021'de ziyarete kapatılan mağarayı, 11 ay süren bir süreç sonunda tekrar ziyaretçilere açtı. Bu çalışmalar, mağaranın sağlık turizmine katkıda bulunmasını sağlarken, özellikle astım hastalarının sıklıkla ziyaret ettiği bir nokta haline geldi.

Ballıca Mağarası çevresindeki düzenlemeler arasında kafe, dinlenme terası, tuvaletler ve otopark bulunuyor. Ayrıca, ziyaretçilerin konaklaması için bungalov evlerin inşası devam ediyor. Mağara, her gün 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Ballıca Mağarası'nın Tokat'ın önemli turistik destinasyonlarından biri olduğunu vurguladı.

Mağara alan kılavuzu Mehmet Ülkü, ziyaretçilere mağaranın 680 metrelik bir bölümünü gezme imkanı tanındığını ve mağaranın içindeki sıcaklığın yaz-kış değişmeyen bir 17 ila 24 derece arasında olduğunu açıkladı. Ayrıca, mağara içindeki hava kalitesinin astım ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklara iyi geldiğini anlattı.

Ballıca Mağarası’nın oluşum çeşitliliği bakımından zengin olduğunu vurgulayan Ülkü, özellikle özgün soğan sarkıtlarıyla diğer mağaralardan ayrıldığını ifade etti. Mağara içindeki hava, polen ve toz içermeyen bir filtreleme sistemi sayesinde temiz ve özel bir deneyim sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir