Bulgaristan’da bir köy: Duvarları sanatla dolu

Bulgaristan’daki Staro Jelezare köyündeki neredeyse tüm evlerin duvarları ressamlar tarafından tuvale dönüştürüldü. Büyük bir resim sergisini andıran köy, turistlerin ilgisini çekiyor.

Bulgaristan’ın Staro Jelezare köyünde sanatçılar, her yıl evlerin duvarlarına güncel bir konu seçerek resimler çiziyor.

Köylülerin de destekledikleri proje kapsamında; politikacılar, sinema yıldızları ve çizgi film karakterleri, köy evlerinin duvarlarında buluşturuluyor.

Duvarlarda, yerel halkın temsilcileri, Fidel Castro, İndira Gandhi, Joseph Stalin, Winston Churchill, Vladimir Putin, Volodimir Zelenskiy, Victor Orban, Boris Yeltsin, Boris Johnson, Leonid Brejnev gibi isimlerin resimlerinin yanı sıra Bulgar siyasetçiler Todor Jivkov, Boyko Borisov ve ülkenin eski Çarı Simeon Sakskoburgotski’yi yan yana görmek mümkün.

Karl Marx, The Beatles, Freddie Mercury, Alfred Hitchcock, Brigitte Bardot, Adriano Celentano, Alain Delon’un da farklı bağlamlarda betimlendiği resimlerde ünlü film kahramanları da yer alıyor.

Sanatçılar Kung Fu Panda, “Taş Devri“nden Fred Çakmaktaş, Arı Maya ve “Güzel ve Çirkin” filminden Belle gibi duvarlardaki çizgi karakterleriyle de çeşitli mesajlar veriyor.

Bu köyde doğan, Polonya’da yaşayıp orada ders veren ressam Ventzislav Piriankov da Polonyalı eşi Katarjina ile her yıl öğrencilerini Staro Jelezare’ye getirerek uygulamalı sanat dersleri veriyor.

“10 yılda Staro Jelezare’yi çekim merkezi haline getirdik. Köyümüz şöhrete kavuştu” diyen Piriankov, çalışmalarında hem muhtarlıktan hem de köylülerden destek aldıklarını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir