“Böylesini hiç görmedim” diyeceğiniz en ilginç mimari tasarımlar

İmkan verildikçe hayal gücünün yapamayacağı hiç bir şey yoktur. Geçmişten günümüze adını eserleriyle unutturmamış mimarların yapılarına hayran kalarak baktık. İşte bu yazımızda da hayallerin ötesindeki ilginç tasarımları ile adından bahsettiren mimarların eserlerini sizler için bir araya getirdik. Çok ilginizi çekerse daha yakından görmek için ufak bir seyahat düzenleyebilirsiniz.

Dans Eden Ev (ÇEK CUMHURİYETİ)

Dört yılda yapımı tamamlanan Dans Eden Ev, Prag şehrinin Vlatava Nehri kıyısında yer almaktadır. Milunic ve Gehry tarafından inşa edilmiş olan bina sanatı ve mimariyi harmanlayarak tasarlanmıştır. Yapının konumu da özel olarak seçilmiştir. Çevresinde bulunan barok ve gotik mimari tarzın yanında konumlanan Dans Eden Ev ile “yeni barok” tarzı olduğunu vurgulamak istemişlerdir. Dans Eden Ev zamanla Prag’ın sembolik mimarilerinden biri haline gelmiştir.

Kansas Halk Kütüphanesi (MISSOURİ-ABD)

Yapımı 2004’de tamamlanan Kansas Halk Kütüphanesi teknoloji nedeniyle kütüphanelere olan ilginin azalmasının önüne geçmek amacıyla tasarlanmıştır. Şehrin sokağında sanki büyük bir kitaplık rafı varmış gibi tasarlanan dış cephesi, bilinen kütüphanelerden onu tamamen ayırmaktadır. Kansas Halk Kütüphanesi aynı zamanda resim ve kitap sergileri çocuklar için eğlenceli sosyal aktiviteler gibi insanları kütüphaneye çekecek etkinlikler düzenler. Amacına ulaşmak için hem mimariyi hem de etkinlikleri deneyen Kansas Halk Kütüphanesi denediği yöntemlerle de başarılı olmuştur.

Bükük Ev (SOPOT-POLONYA)

Gördüğünüzde; Bu nasıl ayakta kalıyor? Bu ev gerçek mi? Bu nasıl aklına gelmiş? gibi birçok soruyla zihniniz dolacaktır. 2003 yılında inşa edilen Bükük Ev‘in tasarımında Jan Marcin Szancer ve Per Dahlberg gibi ünlü illüstratör sanatçılarının çizimlerinden faydalanılmıştır. Görenleri hayran bırakan bu ilginç yapıyı kesinlikle yakından görmelisiniz.

Royal Ontarıo Müzesi (KANADA)

Royal Ontarıo Müzesi‘nin tasarım hikayesi Newton’un yer çekimini keşfedişinin hikayesini andırıyor. Müzenin mimarı Daniel Libeskind tasarımın bir düğünde peçete üzerine çizilen eskizden ilham alınarak yapıldığını söylemiştir. Tasarımıyla bu günün ve çağın mimarisini birleştirerek bambaşka bir yapı ortaya çıkarmıştır. Toronto şehir merkezinin sembolü olan Royal Ontarıo Müzesi içinde yarasalardan mumyalara, gök taşlarından canlı mercan akvaryumlarına kadar her şeyi barındırır.

Deniz Kabuğu Ev (MEXİCO CİTY)

 Mexico City de yer alan gerçek deniz kabuğu görünümlü Deniz Kabuğu Evi, Meksikalı Mimar Senosiain Arquitectura Organica tarafından tasarlanmıştır. Senosiain, büyük mimarlardan esinlenerek inşa ettiği Deniz Kabuğu Evi ile “Biyo-Mimarlık” kavramını işlemiştir. Bu nedenle dışı kadar iç tasarımı da özel olarak doğaya uyumlu bir şekilde düzenlenmiştir.

Hava Kuvvetleri Kilisesi (KOLORADO,ABD)

Kolorado eyaletinde bulunan bu benzersiz kilise gotik kilise mimarisinin aksine modern dönem mimarisiyle tasarlanmıştır. Dünya mimarisinin en çok beğenilen ibadethanelerinden biri olan Hava Kuvvetleri Kilisesi 1963 yılında tamamlanmış ve açılışı yapılmıştır. Dış yapısı ve  iç ambiyansı ezbere bilinen kiliselerden farklı olan Hava Kuvvetleri Kilisesi Kolorado eyaletine ayrı bir atmosfer katmaktadır.

Küp Evler ( HOLLANDA)

1977 yılında Piet Blom tarafından tasarlanan ve inşa edilen Küp Evler şehre alışılagelmişin dışında farklı bir bakış açısı katmış. 45 derecelik bir açı ile dikkatli bir şekilde yerleştirilen Küp Evler yerel halkın taktir ettiği, turistlerinde merakla görmeye geldiği yerlerden biridir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir