Arkeoloji dünyasının yıllardır odak noktasında olan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki 12 bin yıllık geçmişe sahip Göbeklitepe’nin gizemi, sanal canlandırma merkezinde çözülüyor.


Boyları yaklaşık 3 ila 6 metre, ağırlıkları ise 40 ila 60 ton olan, yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlarıyla meşhur Göbeklitepe’nin, “tarihin sıfır noktası” olarak kabul edildiğini hatırlatan Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, eski tapınak kalıntılarıyla ören yerinin dikkati çektiğini ifade etti.

Filmlere ve kitaplara konu oldu
Aslan, tarihi ören yerinin öneminin daha iyi anlaşılması için kitaplara, filmlere, dizilere ve animasyon filmlerine konu olmayı sürdürdüğünü dile getirdi.

Sanal canlandırma merkezinde Göbeklitepe’nin inşasından sonra geçen sürecin hikayesinin animasyonlarla anlatıldığını vurgulayan Aslan, merkez sayesinde tarihi ören yerinin gizeminin daha iyi anlaşıldığını anlattı.

12 bin yıl öncesi canlandırıldı
Merkezin, ziyaretçilerin neolitik dönemi anlamlandırması açısından önem taşıdığını belirten Aslan, şöyle devam etti:
“Merkezde ziyaretçilerin, özellikle Buzul Çağı’ndan, Göbeklitepe’nin ortaya çıkışından sonraki o hikayeyi anlaması açısından önemli bir kurgu var. Buzul Çağı’ndan çıkış, neolitik dönem insanının avcı ve toplayıcı olarak hareket etmesi, barınaklarını oluşturması, ardından Göbeklitepe’nin inşası gibi süreçleri anlatan animasyon ve belgesel filmler var. Akabinde avcı ve toplayıcılıktan tarıma ve hayvanların evcilleştirilmesine giden o insanlık sürecini takip eden bir hikayeyi kurguluyoruz. Ziyaretçilerimiz bu deneyimi görerek, yaşayarak memnuniyetlerini dile getiriyor. Ziyaretçilerimize, Göbeklitepe’yi görmeden önce sanal canlandırma merkezini gezerek alanın nasıl oluştuğunu deneyimlemelerini öneriyoruz.”


