Boyabat Kaya Mezarları gün yüzüne çıkmayı bekliyor

Sinop’ta yer alan Boyabat Kaya Mezarları keşfedilmeyi bekliyor

Doğası ve tarihiyle öne çıkan şehir, Türkiye’nin turizm kentlerinden biri olarak öne çıkıyor

Türkiye’deki sağlam kaya mezarları arasında bulunan ve koruma altında olan Boyabat Kaya Mezarları geniş kitleler tarafından keşfedilmeyi amaçlıyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Sinop Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, “İlimizde mevcut olan kaya mezarları var. Kaya mezarları deyince akla Amasya gelir ama Amasya’daki ve dünyadaki kaya mezarlarının aksine benzerine çok ender rastlanan kaya mezarlarımız, Taşköprü Boyabat yolu üzerinde. Bunlar bölgenin ve ülkenin eşi benzeri olmayan kaya mezarları. Bunların turizme kazandırılması ile ilgili de çevre düzenlemesi ve benzeri çalışmaları şuanda yürütüyoruz” dedi.

 “MÖ 7. yüzyılda Paflagonyalılar tarafından yapıldığı sanılıyor”

Süren, “Kaya mezarları Boyabat-Kastamonu karayolunun 15. kilometresinde Salar köyü sınırları içinde yer alıyor. Köyün doğusunda ve yüksekçe bir kalker kayanın üzerinde yer alan mezar, Gökırmak Ovası’na hakim bir tepede bulunuyor. Kaya mezarına ulaşmak için kara yolundan ayrılarak köy yoluna girilmesi gerekiyor. Kaya mezarının dış kısmı dikdörtgen şeklinde ve yaklaşık olarak boyu 10 metre, yüksekliği 5 metre. Kaya mezarı ve çevresi hala tam olarak bilinmiyor.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir