“Bornova lalesi” yeniden toprakla buluşuyor

İzmir’in Bornova ilçesinde yok olduğu tespit edilen “Bornova lalesi” Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünün çalışmasıyla yeniden doğaya kazandırılacak. 

Bornova ilçesindeki Kurutepe mevkisinde yok olduğu 2019 yılında tespit edilen ve bazı Akdeniz ülkelerinde de görülen, Latince adı “Tulipa clusiana” olan, kırmızı ve beyaz renklere sahip, boyu 60 santimetreye kadar uzayabilen ve doğal ortamında nisan ayında çiçek açan
“Çelebi lalesi” olarak da bilinen  “Bornova lalesi”nin Bornova’ya yeniden kazandırılması için 2020 yılında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünce çalışma başlatıldı.

"Bornova lalesi" bilimsel çalışmayla yeniden toprakla buluşturuluyor - 1

Lale giderek yok oldu


İzmir İli Endemik ve Nadir Bitkilerin Korunması ve Gelecek Nesillere Aktarılması” projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda, son aşamaya gelindi. Çalışmayı yürüten Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Biyoçeşitlilik ve Genetik Kaynaklar Bölüm Başkanı Dr. Erdinç Oğur, türün, kontrolsüz toplama ve hayvan otlatılması gibi nedenlerle bölgede yok olduğunu belirlediklerini ifade etti.

Türkiye Bitkileri Listesi’nde de yer alan çiçeğin İzmir ve Aydın’da peyzaj amacıyla saksıda ekili az sayıdaki örneğine ulaştıklarını ve sahiplerinden temin ettikleri soğanları çoğalttıklarını anlatan Oğur, “Üç koldan bu türün tekrar doğaya kazandırılması için çalışma yürüttük. Hem soğandan hem tohumdan hem de doku kültürü çoğaltma sistemiyle istediğimiz sayıya ulaştık. 20 ila 50 soğan arasında başladık. Yaklaşık 1000 soğana çoğalttık” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir