Birçok medeniyetin izlerini taşıyan Girne Kalesi

Kıbrıs’ta gezilecek harika gezi yerlerinden biri de muhakkak ki Girne oluyor. Tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Girne’de muhteşem bir kale bulunuyor. Her köşesinde tarihi bir değer bulunan Girne Kalesi her medeniyetin dönemine şahitlik etmiş neredeyse. Bu sebeple farklı kültürel mimari detaylar da taşıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gezilecek en güzel yerlerden biri olan Girne Kalesi tarihi de bir hali eskilere uzanıyor. Her köşesinde farklı bir medeniyetin izi bulunuyor.

GİRNE KALESİ TARİHİ VE MİMARİ YAPISI

Dikdörtgen plana sahip olan kale Kıbrıs’ın kuzeydoğusunda bulunuyor. Akdeniz’in mavi sularına hakim bir noktada bulunan kale harika bir manzaraya da sahip. Gelen ziyaretçiler kalenin üzerindeki kültürel detayları incelerken aynı zamanda harika manzaranın da tadını çıkartabiliyorlar.

Girne Kalesi bahsedildiği gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyor. Bizans ve Fransız asıllı bir hanedanlık olan Luzinyanlar ile Venedik, Osmanlı ve İngiliz izleri taşıyor. MS. 7. yüzyıla kadar uzanan bir tarihi olduğu düşünülüyor Girne Kalesi’nin ancak yine de net tarihi belli değil. Temel kalıntıları daha eski tarihleri işaret ediyor. Lüzinyanlar döneminde kaleye eklemeler yapılmış. Venedik döneminde ise son şeklini almış. Luzinyan kralının savaş zamanı sğınağı oaln bu kale baarış zamanında ise dinlenme yeri olarak kullandığı bir kale olmuş. 1373 yıllarındaki Ceneviz akınlarında Girne Kalesi büyük darbeler almıştır.

1489 yılında ise Venediklerin eline geçtiğinde savunma üzerine büyük değişiklikler yapılmış. Kale büyük bir savunma üssü görevi görmüştür. 1570 yıında ise Osmanlı İmparatorluğu kaleyi almış ve bundan sonra 3 asır Osmanlı hakimiyetinde kullanılmış tarihi kale. Daha sonra ise İngiliz simgesine girmiş hapishane, okul gibi hizmetler için kullanılmış. Günümüzde ise muhteşem bir açık hava müzesi. Bütün medeniyetlerin, yaşanmışlıkların izlerini taşıyan bir açık hava müzesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir