Bir kış masalı: Moskova’da gezilecek yerler

Rusya’nın başkenti Moskova, Sovyet mimarisinin güzide örnekleri, müzeleri ve meydanlarıyla kış manzaralarının en çok yakıştığı şehir olarak muhteşem gezilecek adreslere sahip. Yüzyıllar boyu Rus devletlerine başkentlik yapmış ve yapmaya devam eden Moskova, özellikle kış mevsiminde seyahat etmek isteyenlere farklı bir rota sunuyor. Rengarenk binaların karla kaplanmasıyla oluşan masalsı manzaralar, Moskova’yı gezerken soğuk havaya rağmen içinizi ısıtacak.

Moskova, başkent olmasının yanı sıra ekonomi ve nüfus bakımından da Rusya’nın en büyük şehridir. Bu rakamlarla Avrupa’nın en büyük şehirleri sıralamasında İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. İçinden Moskova Nehri’nin geçtiği şehir, Rusya’nın diğer kentlerine göre Sovyet mimarisini daha iyi korumuş durumda.

Geniş Moskova sokaklarında Dostoyevski romanı karakterine bürüneceğiniz masalsı gezi için Moskova’da görülecek, gezilecek yerler listesi…

KIZIL MEYDAN

Rusya denilince ilk akla gelen adreslerden olan Kızıl Meydan, Moskova turunuzun ilk sırasına alabilirsiniz. Meydan, tarih boyunca idamlar, gösteriler, geçit törenleri gibi hem trajik hem de keyifli büyük olaylara şahitlik etmiş.

Kızıl Meydan

Dünyanın en ünlü meydanları arasında bulunan Kızıl Meydan, şehrinde merkezinde yer alıyor. Rusya’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan en önemli mimari yapılarına Kızıl Meydan’da bulabilirsiniz. İşte Kızıl Meydan’da ziyaret edebileceğiniz birkaç mimari harikası yapı.

Aziz Vasil Katedrali

Bin bir gece masallarından çıkmış gibi görünen Aziz Vasil Katedrali, rengarenk kubbeleriyle akıllara kazınırken dondurmacı tezgahını anımsatıyor. Kremlin Sarayı’yla karıştırılan katedral aslında saraydan tamamen farklı bir mimariye sahip. Sekiz ayrı zaferi temsil eden sekiz kubbeli katedral, Rus Çarı Korkunç İvan tarafından yaptırılmıştır. Dünyanın hiçbir yerinde eşi benzeri bulunmayan bu eşsiz yapı, günümüzde müze olarak ziyaret edilebilmektedir.

Aziz Vasil Katedrali

İç süslemelerin de hayran kalacağınız Aziz Vasil Katedrali’ni tasarlayan İtalyan mimar bir daha buna benzer bir eser yapamasın diye mimarin gözlerinin kör edildiği rivayet ediliyor. Hem kazanılan savaşları temsil etmesi hem de mimarın acı sonu, kiliseye kasvetli bir hava katsa da Katedralin renk cümbüşü içinde kendinizi disneyland şatosunda hayal edebilirsiniz.

Kremlin Sarayı

Aziz Vasil Katedrali binasıyla karıştırılan Kremlin Sarayı, geçmişte pek çok Çar’ın taç giyme törenine ev sahipliği yapmış ve Çar’ların konaklama merkezi olmuştur. Yine bir İtalyan mimar tasarımı olan saray, yaklaşık 2 kilometreyi bulan uzunluktaki savunma duvarlarıyla saldırılara karşı oldukça korunaklı bir şekilde inşa edilmiştir.

Kremlin Sarayı

Zaman içerisinde Çar ailesinin konağı olmanın dışına çıkan saray, Beklemişhev Kulesi, Borovitskaya Kulesi, Büyük İvan Çan Kulesi, Aziz Nikola ve Aiz Flor kapıları ile birkaç kilise daha eklenerek büyük bir kompleks halini almıştır.

Büyük İvan Çan Kulesi, dünyanın en büyük çanı olan 218 ton ağırlığındaki Çanların Çarı olarak bilinen Çar Kolokol’a sahiptir.

Devlet Tarih Müzesi

Kızıl Meydan’da uğrayabileceğiniz diğer adreslerden Devlet Tarih Müzesi, meydanın kuzeyinde konumlanıyor. Müzede tarih öncesi çağlardan bugüne Rus tarihine ışık tutan 4 buçuk milyondan daha fazla büyük bir koleksiyon sergileniyor. Kırmızı binasıyla Kızıl Meydan’ın en gösterişli yapılarından olan müzeyi fark etmemeniz imkansız. Müzenin her bir odasında Rusya’nın farklı dönem ve bölgelerine ait parşömen, seramik, ahşap, madeni her türlü obje bulunuyor.

Gum Alışveriş Merkezi

Tarihi yapıların arasında alışveriş merkezinin de devlet sarayı gibi olması şaşırtmıyor olsa gerek. Rusya’nın en büyük alışveriş merkezi olan Gum, devlet mağazası olduğu dönemlerde sıkı denetim altında tutuluyormuş. O yıllarda devletin üst kademesindeki kişilerin alışveriş yaptığı üst katta bulunan bölüm 100 adlı bir bölme de bulunuyormuş. Sovyet döneminin sona ermesiyle hiyerarşi ortadan kalktı gibi görünse de ölüm 100’e üst düzey markalara ait mağazalar açıldı.

Gum alışveriş merkezi

Alışveriş merkezinden çıktıktan hemen sonra ara sokaklara karışarak el eş işçiliği hediyelik eşyalar bulabilirsiniz.

Puşkin Müzesi

DÜnya klasiklerinin önemli isimlerinden Puşkin’in adını taşıyan müze, çeşitli ülkelerden heykel ve resim sanatına dair eserler barındırıyor. Moskova’nın en büyük Avrupa sanatı müzesi olma özelliği taşıyan müzede Anadolu’dan götürülen Troya Hazineleri ve Antik Mısır’dan pek çok eser de yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir