Bir Ege rüyası: Arnavut kaldırımları, taş evleri ve renkli kapılarıyla Alaçatı

Amerikan televizyonu CNN International’in “Travel” sayfası, Alaçatı’ya özel bir haber yayımladı. Alaçatı’nın geçmişine yer verilen haberde; kasabanın doğal ve tarihi mekanlara yakınlığı anlatıldı.

Haberde Alaçatı “Türkiye’nin Rüzgar Sörfü Başkenti” olarak lanse edildi.

CNN Travel ekibinin gezip görüp hazırladığı haber “Arnavut kaldırımlı bir sokakta yürüyen bando takımı, Türk müziği çalıyor ve turistlerle yerli halk, ana meydanda dans ediyor” ifadesiyle başlıyor ve şu şekilde devam ediyor:

“Farklı ve canlı renklere boyanmış ahşap kapılara sahip rustik taş evleri, lüks restoranlarla dolu dolambaçlı sokakları, modern sanat galerileri ve butik mağazalarıyla Alaçatı, tipik bir Akdeniz kasabasının özelliklerini taşıyor.”

“Tatilciler, 2000’lerin başından sonra daha da canlanan bu pitoresk kasabaya, İzmir’den yaklaşık bir saatlik yolculukla geliyor.”

“Nereye dönseniz insanlar şehrin açık hava kafelerinde temiz hava ve güneş ışığını alarak Türk çaylarını yudumluyor.”

“Alaçatı, 19. yüzyılın ortalarına kadar çoğunlukla bataklıktı. Yakın adalardan gelen Yunan işçiler, üzüm bağlarını ve zeytin bahçelerini yetiştirmek için buraya yerleşti. Bölgedeki diğer kasabalar gibi Alaçatı da 1920’lerde Türkiye ve Yunanistan’ın nüfus mübadelesine girmesinden sonra büyük ölçüde değişti. Taş evlerin çoğu onlarca yıl atıl kaldı. Ancak son 20 yılda bir değişim yaşamaya başladı. Ülkenin dört bir yanından gelen ziyaretçiler, burada tatil evleri satın alma fırsatı buldu ve kasabaya yeni bir soluk getirdi. Alaçatı, Türkiye’nin önde gelen şarap ve zeytinyağı üreten bölgesi oldu.”

“Alaçatı tarihle de dolu. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Efes antik kalıntıları, Alaçatı’nın güneyinde sadece bir saatlik araç yolculuğu mesafesinde bulunuyor.”

“Ege Denizi’ne ve Selçuk’a yakın bir yerde bulunan kasaba, Roma İmparatoru Hadrian’ın onuruna inşa edilen Hadrian Tapınağı da dahil olmak üzere Türkiye’nin en iyi arkeolojik harikalarından bazılarına ev sahipliği yapıyor.”

“Yine termal cennet Pamukkale’ye de çok yakın bir mesafede. Turistler, yüzyıllardır bir başka UNESCO Dünya Mirası Alanı olan bu popüler antik traverten bölgesine geliyor.”

“Bir zamanlar şifa merkezi olan Hierapolis antik kentinin iyi korunmuş kalıntıları ve Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın bir zamanlar yüzdüğüne inanılan Kleopatra’nın Havuzu olarak bilinen Pamukkale Antik Havuzu da öne çıkanlar arasında.”

“Ve Alaçatı’ya daha yakın olmayı tercih edenler için, Ilıca Plajı ve buradaki kaplıcalara da yapılacak bir gezi sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır.”

Çeşme Ilıca Plajı

“Alaçatı’nın bağlı olduğu Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, CNN’e verdiği demeçte ‘Buraya Yeryüzündeki Cennet diyoruz’ dedi.”

“Etraftaki insanların yüzlerine bakılırsa, bu düşünceye katılmayacak birini bulmak zor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir