Bir cihan imparatorluğunun merkezi Topkapı Sarayı, artık 3 günde gezilebilecek

Tarihî Topkapı Sarayı’ndaki gezilebilir saha iki katına, taşınır eser sayısı ise dört katına çıkıyor ve saraya Porselen Müzesi kuruluyor. Millî Saraylar Başkanı Yasin Yıldız, “Bir ziyaretçinin Topkapı’nın tamamını gezebilmesi için artık üç gün ayırması gerekecek” diyor.

Türkiye Gazetesi’nden Murat Öztekin’in özel haberine göre Osmanlı sarayının farklı kısımlarında Millî Saraylar tarafından üç buçuk senedir yürütülen restorasyon çalışmalarının bazılarında sona gelinirken, 10’dan fazla müze ve galerinin açılması için de hazırlıklar devam ediyor. Saray içinde yer alacak o müzelerden Porselen Müzesi ise dünyanın en zengin koleksiyonunu bir araya getirecek.

Yapılacak yeniliklerden sonra toplam 370 dönümlük Topkapı’daki gezilebilir alan iki katına, taşınır eser sayısı ise dört katına çıkacak. Çalışmaları Türkiye gazetesine anlatan Millî Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, “Topkapı Sarayı’nda şu an 1.200 eseri sergiliyoruz, çalışmalar bitince 5 binden fazla eseri teşhir edeceğiz. Açacağımız yeni alanlarla da bir ziyaretçinin Topkapı’nın tamamını gezebilmesi için üç gün ayırması gerekecek” diyor.

Topkapı’da bu sene sonuna kadar “müze içinde müze” açacaklarını kaydeden Yıldız, “Topkapı Sarayı’nda yaklaşık 10’dan fazla yeni sergileme alanı ve müzeyi açmayı arzu ediyoruz. Seferli Koğuşu, Padişah Kaftanları Müzesi olacak ve Türkiye’de bir ilk olarak kapılarını açacak. İleriye dönük olarak Darphane kısmında Silah Müzesi kurma planımız mevcut” ifadelerini kullanıyor.

DÜNYANIN EN ZENGİN PORSELEN MÜZESİ GELİYOR

Fakat Topkapı Sarayı’ndaki en büyük sürpriz, Porselen Müzesi olacak. Yasin Yıldız yıl sonunda açılması planlanan müzeyi şu sözlerle anlatıyor: “Restore edilen beş bin metrekarelik Darphane binalarından birinde kurulacak Porselen Müzesi için tefriş safhası devam ediyor. Topkapı Sarayı’nda 16 bin parçaya yakın zengin bir porselen koleksiyonumuz var. İçerisinde İstanbul işi, Japon, Avrupa ve Çin porselenleri mevcut. Özellikle 13 bin parçalık Çin porselenleri koleksiyonumuz dünyadaki en kıymetli koleksiyonlardan biri. Bütün bunlar arasından seçilen 2 bin 500 parça, yeni müzede sergilenecek. 13. yüzyıldan başlayıp 20. yüzyıla uzanan eserlerle yedi asırdan fazla bir zamanı porselenler üzerinden kesintisiz bir şekilde görebileceğiz. İtalyan uzmanlar, dünyanın en zengin porselen müzesi olacağını söylediler. Bizim de beklentimiz o yönde…”

Yıldız, Mukaddes Emanetler Dairesi’nde de koleksiyonu genişleteceklerini ayrıca, Hazine koğuşunda Hüsnü Hat ve El yazmaları Galerisi kurup; Harem’deki Kara Ağalar Dairesini, Cariyeler Koğuşunu, Cariyeler Hastanesini ve Adalet Kulesini ziyarete açacaklarını söylüyor.

BAHÇELER İLK DEFA AÇILIYOR

Topkapı’da yeni açılacak yerler arasında Sarayburnu tarafındaki 200 dönümlük bahçeler de yer alıyor. Yıldız bunu şu sözlerle anlatıyor: “Bahçeler yıl sonuna kadar restore edilerek ilk defa ziyaretçiye açılacak. İçerisinde Arabalar Müzesi, Taş Eserler Galerisi ve sarnıçlar ziyarete açılacak. Bahçeyi de açtığımız zaman bir ziyaretçi, Topkapı Sarayı’nın tamamını gezebilmesi için üç gün ayırması gerekecek.”

Mecidiye Köşkü

Yasin Yıldız, Topkapı Sarayı’nda Fatih Köşkü, Has Oda Koğuşu, Seferli Koğuşu, Mukaddes Emanetler Dairesi, Hazine Koğuşu, Mecidiye Köşkü ve Harem Dairesi gibi pek çok kısmı restore ettiklerini de ifade ediyor.

DEPOLARDA GÖRÜLECEK

Topkapı Sarayı’nın depolarında muhafaza edilen binlerce eserin de artık ziyaretçiler tarafından görülebileceğini söyleyen Millî Saraylar Başkanı Yasin Yıldız “Hem depoların yükünü hafifletiyoruz hem de çok modern bir depo yapıyoruz. Seririyat Hastanelerinde 25 tane obje deposu hazırlıyoruz. Yaklaşık 60 bin eserimizi orada depolayacağız. İşin önemli tarafı, bu depolar ziyaretçi tarafından görülebilir olacak. Araştırmacılar ve bütün meraklı ziyaretçiler artık depolarımızı görebilecek” dedi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
2 yorum
  1. Önce girmek için oluşan kuyruk azalsın,bugün baktım kuyruk var,girmeden döndüm,sanki hastane.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir