Binlerce yıllık gelenek bu evde yaşatılıyor: “Dengbej Evi”

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortak projesiyle 2007 yılında Diyarbakır’da faaliyete başlayan “Dengbej Evi”ni, gönde yaklaşık bin yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.

“Dengbej” kelimesi, Kürtçede “deng” ses, “bej” söyle anlamına gelen sözcüklerden oluşuyor ve sözün ahenkle icra edilmesini sağlayan kişi anlamına geliyor. “Dengbejlerin”, eski zamanlarda genellikle köyden köye dolaşarak hayatlarını destanlar, hikayeler, dramlar ve ilahiler ile sürdürdüğü biliniyor.

“Dengbejler”, genelde gırtlak gücüne dayanarak herhangi bir çalgı aleti kullanmadan sanatlarını icra ediyor ve Yöre halkının yaşam biçimi, gelenek ve göreneklerini, dillere destan sevdaları “stran” olarak bilinen türkülerle seslendirerek binlerce yıllık geleneği sürdürüyor.

Dengbej Evi sorumlusu Bilal Yaşar, turizm sezonlarında günlük yaklaşık bin yerli yabancı turisti ağırladıklarını belirterek, 2007 yılından bu yana evin faaliyet gösterdiğini ifade etti.

“Turistler hayran kalıyor”

Dengbejevi’nin yaz sezonunda 7 saat, kış sezonunda ise 6 saat faaliyet gösterdiğini söyleyen Yaşar, “Dengbej Evi 2007 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortak projesiyle açıldı. 2007 yılından bu yana biz burada pazartesi günleri hariç her gün yaz aylarında saat 10.00 ile 17.00, kış aylarındaysa 10.00 ile 16.00 arası hizmet vermekteyiz. Dengbej Evi, Diyarbakır’a gelen yerli ve yabancı turistlerin muhakkak uğrak noktası oluyor. Özellikle yerli turistlerden yoğun rağbet görüyoruz. Yabancı turistler de tabii etkileniyor dengbejden. Turizm sezonlarında günlük bin dinleyicimiz Dengbej Evi’ne geliyor. Yıllık da ortalama yüz bine yaklaşan bir turist potansiyelimiz var. Dengbeji ilk defa duyan turistler önce bir şaşkınlık daha sonra hayranlıkla karşılaşıyor. Bir dengbejin saatlerce hafızasında hikayeyi nameyle söylemesi turistlerde hayranlık oluşturuyor. Dengbejliği burada tanıtabilmekten biz de mutlu oluyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir