Bingöl’de gezilecek yerler

Bingöl geçmişten günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarih kokan şehirlerimizin arasında yer alıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan şehir, tarihi ve doğal güzellikleriyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlıyor.

Bingöl’ün bilinen en eski adı ise Çapaktur, yani temiz akan su anlamına geliyor. İlkçağlarda Urartuların sınırı içinde yer aldığı için Tarihi Urartu Yolu da bu şehirden geçiyor. Eski adından da anlaşıldığı gibi Bingöl, tertemiz sularıyla da ön plana çıkıyor. Daha çok dağlık alanlara sahip olan şehir, doğa sporlarının yapılabileceği en uygun yerlerden bir tanesidir. Bu yüzden her yıl binlerce dağcıyı misafir ediyor.

Yayları, dağları, tarihi mekanları ve doğal güzellikleri içinde barındıran Bingöl’ü ziyaret ettiğinizde gezebileceğiz yerleri sizin için derledik.

HESAREK KAYAK MERKEZİ

Dikmen Köyü sınırları içerisinde yer alan Hesarek Kayak Merkezi, ülkemizde kayak turizminin yapıldığı önemli merkezler arasında yer alıyor. Bingöl merkeze yaklaşık 34 kilometre uzaklıktaki kayak merkezi, 2 bin 238 rakımlı Hesarek Dağı eteklerinde bulunuyor.

Kayak merkezini ziyaret ettiğinizde görebileceğiniz üç pist mevcut. Bu pistler telesiyej pisti, teleski pisti ve kayağı yeni öğrenenler için ise baby lift pisti barındırıyor. Bulunan pist ise bin 700 metre uzunluğuna sahip. Kayak yapmayı bilmeyen için uzanan kayakçılar tarafından kayak dersleri de veriliyor. Her türlü ekipmanın da kiralanabildiği merkezde; kayak takımı kiralama fiyatı 50 lira, kayak kıyafeti kiralama 50 lira ve kızak kiralama ücreti ise 1 saatlik için 30 lira. Aynı zamanda bölgeye tatile geldiğinizde konaklayabileceğiz otellerde bulunuyor.   Bu dağın, eşsiz doğa manzarasını görmek ve tertemiz bir havayı içinize çekmek istiyorsanız Bingöl’ü ziyaret edebilirsiniz.

ÇIR ŞELALESİ

Çır Şelalesi Bingöl’e bağlı Uzundere mevkiinde bulunuyor. 100 metre yükseklikteki Çır Taşı adı verilen bir kayadan aşağı dökülen su, 50 metre yükseklikten gürül gürül akıyor. Bu doğanın bize sunduğu cezbedici güzellikteki şelale buz gibi bir suya sahip. Şelalenin yemyeşil ağaçlar içerisinde bulunması da burayı adeta cennetten bir köşe yapıyor diyebiliriz.

Burayı ziyaret ettiğinizde harika manzara eşliğinde doğa yürüyüşüne çıkabilir, buz gibi suyuyla serinleyebilir ve sevdiklerinizle piknik yapabilirsiniz. Doğaseverler için gidilebilecek bir rota olan bu yerde muhteşem fotoğraflar da çekilip anı ölümsüzleştirebilirsiniz.

YÜZEN ADALAR TABİAT ANITI

Solhan ilçesindeki Aksakal göl mezrasında bulunan Yüzen Ada, burada yaşayan halk tarafından keşfediliyor. 3 küçük adacıktan oluşan Yüzen Ada tamamen doğal oluşum olmasıyla ziyaretçilerini hayran bırakıyor. Tabiat parkı içerisindeki gölde bulunan bu adacıklara yerli ve tabancı ziyaretçiler yoğun ilgi gösteriyor. Üç tarafı dağlarla ve tepelerle çevrili olan bu tabiat anıtının içerisindeki gölde 300 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Bu tabiatın bize sunduğu nimetlerin birleşiminden oluşan anıt içerisindeki adalar kendinden bağımsızdır. Üzerine binildiği zaman ise sal gibi her tarafa ağır ağır hareket edebilmektedir.

Ada üzerinde 5 adet dişbudak ağacı ve çeşitli bitkilerde bulunuyor. Yüzen Adalar Tabiat Anıtı’nın bünyesindeki güzellikleriyle her mevsim ziyaretçilerini ağırlıyor.

KALE TEPESİ

Karlıova ilçesinde bulunan Kale Tepesi ‘Güneşin Doğuşu’ olarak da adlandırılıyor. Bunun sebebi ise, Kale Tepesi’nden harika bir manzara eşliğinde güneşin doğması. Güneşin doğuşu çok değişik şekillerde, normal halinden farklı olarak doğduğu için bu yeri önemli kılıyor. Güneş doğarken hafif kızartı beliriyor ve rengarenk görüntüler oluşuyor.  

Bingöl’ü sadece Kale Tepesi’ndeki güneşin doğuşunu ziyaret emek için gelen binlerce insan bulunuyor. Önemli bir doğa turizm noktası olan bu kaleye güneşin doğmasına yakın gelmenizi tavsiye ederiz.

SÜLBÜS DAĞI

Volkanik bir dağ oluşumu olan Sülbüs Dağı, Yayladere mevkiinde yer alıyor. Sivri bir köni görünümündeki dağın tepesi her zaman karlı görülüyor. Genellikle dağcıların ziyaret etmesiyle bilinen yerde av da yapılıyor. Dağın her yerden görünen heybetli yapısı da dikkat çekiyor.

Doğaseverlerin yürüyüş yapmak için tercih ettiği yerler arasında da olan bölge, dik yamaçlardan oluşuyor. Bu yüzden dağcılık yapanların vazgeçemediği yerler arasında yer alıyor.

KÖS KAPLICALARI

Şifalı kaynak sularına sahip olan Bingöl’de Kös Kaplıcaları da bulunuyor. Halk arasında bu kaplıcaların şifa dağıttığı da biliniyor. Yapılan araştırmalarda ise kaplıcalar; bikarbonat, sodyum, kalsiyum, bromür ve arsenik içeriyor. Bu yüzden suyun romatizmal hastalıklara, kadın hastalıklarına ve sindirim rahatsızlıklarına iyi geldiği düşünülüyor.

Her yıl binlerce ziyaretçinin şifa bulmak için akın ettiği Kös Kaplıcalarında birçok tesis bulunuyor. Ziyaretçilerin konaklayabileceği alanların da bulunması burayı sağlık turizm noktalarından biri yapıyor.

BUBAN BACALARI

Sancak beldesine bağlı Oğuldere de bulunan Buban Bacaları, Nevşehir’in peri bacalarını andırıyor. Yerli ve yabancı turistlerin de dikkatini çeken bu yer, kent merkezine 50 kilometre mesafesinde yer alıyor.

Budan Bacaları gizemiyle de dikkat çekiyor. Oluşu hakkında kesin bilgi bulunmayan yerin geçmişinin uzun yıllara dayandığı söyleniyor. Bacaların oluşum şeklinin ise, vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla ortaya çıktığı tahmin ediliyor.

Bu gizemli mekanın arasında tarihe yolculuk yapabilirsiniz.

MAĞARALAR

Bingöl’de gezebileceğiz mağaralar da bulunuyor. Bunlar; Zağ Mağarası, Kalkanlı Mağarası, Kığı Çiçektepe Köyü Mağarası. Geçmişten günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış bu mağaraların en dikkat çekici özelliği yazları serin kışları ise sıcak olması diyebiliriz. Odacıklardan oluşan bu mağaralar dağların tepelerinde konumlandırılması da güzel bir manzara oluşturuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir