Beykoz’un en meşhur köyü Karadenizi’in incisi: Anadolufeneri

İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e açılan kısmında Çakaltepe ve Kabakoz Koyları arasındaki küçük bir yarımada üzerinde kurulu olan Anadolufeneri, Beykoz’un en meşhur köyü. Buradaki deniz fenerinin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmiyor. Günümüzde ise İstanbul’a gelenlerin ziyaret etmek istediği ilk yerler arasında.

Bu içeriğimizde Anadolufeneri hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

Anadolufeneri, küçük bir yarımada üzerinde kurulu olan bir köydür. Burası 1658 yılında kurulmuştur. Beykoz’un en meşhur köylerinden biri olan Anadolufeneri, adını buradaki deniz fenerinden alıyor. Burası 2014 yılında alınan kararla mahalle statüsüne girdi fakat gerek ekonomik faaliyetler gerekse de köyün genel çevresi, şehirleşmeden uzak bir yaşamı beraberinde getiriyor.

Bu köyün ilk kuruluş sebebinin köyde bulunan deniz fenerini yakmak için gelenlerin köy çevresine yerleşmesi olduğu düşünülüyor. Deniz fenerinin yapıldığı tarih ise tam olarak bilinmiyor. Yapılan araştırmalara göre köy çevresi ve fener hakkındaki en net bilgi 1755 yılında bölgede ahşap bir deniz fenerinin bulunduğu ve bu fenerin 1834’te bugünkü haline getirildiği yönünde.

Anadolufeneri, 1980’li yılların sonlarına kadar askeri bölge statüsündeydi. Daha sonra bu statüden kısmen çıkarıldı. Köyün kalkınmasında Anadolufeneri’nin ilk ve tek kadın muhtarı Meliha Elçioğlu’nun büyük katkıları olduğu ifade ediliyor. Yaptığı çalışmalarla köy yollarını genişletmiş, köye belediye otobüsü bağlanmasını sağlamış, köy ilkokulu binasını yeniletmiş olması yaptığı bazı şeylerden.

Köyde 1880 yılında; II. Abdülhamit tarafından yaptırılan “Hamid-i Evvel Camii” bulunuyor. Aynı zamanda Bizans dönemine ait Yoros Kalesi de burada yer alıyor.

Anadolufeneri Nerede? Anadolufeneri’ne Nasıl Gidilir?

İstanbul’un Beykoz ilçesinin köyü olan Anadolufeneri’ne ulaşım oldukça kolay. Anadolu Feneri, Üsküdar’dan Yeni Riva Yolu üzerinden yaklaşık 33 km mesafede bulunuyor. Beykoz’u geçtikten yaklaşık 4 km. sonra Poyrazköy-Anadolu Feneri tabelasını izleyerek buraya ulaşabilirsiniz. Anadolufeneri’ne gelen toplu taşıma araçları:15D15FAnadolufeneri adres ve konum bilgilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Anadolufeneri Nerede? Anadolufeneri'ne Nasıl Gidilir?

Anadolufeneri Gezilecek Yerler

Anadolufeneri Gezilecek Yerler

Anadolufeneri’nde gezebileceğiniz birçok yer var. Bunlardan bazıları şu şekilde:

Yoros Kalesi

Yoros Kalesi

Yoros Kalesi, İstanbul’da Anadolukavağı sırtlarındaki Doğu Roma döneminden kalma bir kale. Bu kale, imparatorluk zayıfladıktan sonra Cenevizlilerin eline geçmiş ve uzun süre onlarda kalmıştır.İç kesimdeki kulelerin bazıları hâlâ iyi durumdadır ve duvarlarda Yunanca yazıtlar vardır. Anadolufeneri civarına geldiğinizde Yoros Kalesine mutlaka uğramalısınız.Adres: Anadolu Kavağı, Fener Yolu No:3, 34825 Beykoz/İstanbulGoogle Haritalar konum bilgisi için tıklayın.Gezgin Yorumları:’ Boğazın Karadeniz’e açılan en uç noktalarından biri kaleye çıktığınızda kalenin önüne geçtiğiniz an bütün bogaz ayaklarınızın altında böyle bir manzara yok böyle bir köprü manzarası yok deniz hava doğa harika bir ortam. Kale surlarının altına geldiğinizde surların büyüklüğü sizi şaşkına çeviriyor.. Yoros kalesinden 3kopru muhteşem görünüyor. Burayı ziyaret ettikten sonra Anadolu kavağı na inerek deniz mahsulleri balık çeşitlerinden yiyebilirsiniz’

Anadolu Feneri

Anadolu Feneri

Anadolufeneri köyüne adını veren feneri de mutlaka ziyaretlerinize dahil etmelisiniz. Anadolu Feneri, ihtişamlı görünümünün yanı sıra tam köprünün karşısında kalmasıyla eşsiz bir manzara da sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir