“Ben bir kadınım, Afrikalıyım ve renkleri seviyorum”

Kuş, cevabı olduğu için değil, şarkısı olduğu için öter. (Afrika Atasözü)

Afrika yaşam tarzını ‘Bizden daha fazlası’ olarak tanımlayan Kenyalı fotoğrafçı Thandiwe Muriu, kültürel öğeleri moda ve fotoğraf sanatıyla birleştirerek benzersiz bir sentez oluşturuyor. Dijital manipülasyonlar veya göz yanılsamalarından ziyade, saf fotoğrafçılıkla sanat eserleri oluşturan @thandiwe_muriu dokulu ve çarpıcı portreleriyle büyülüyor. Afrika’nın bir parçası olan karmaşık sadeliği en belirgin haliyle sunan sanatçı, yaşadığı coğrafyanın mirasını yeteneğiyle birleştiriyor. Kimlik ve öz algı gibi önemli konuları ele alan sanatçı, fotoğraflarıyla Afrika’nın kalbine doğru bir yolculuğa götürüyor.

CNN’ne vermiş olduğu bir röportajda fotoğrafçılığı kendini ifade etmek için bir ses olduğunu belirten Thandiwe Muriu tanışma hikayesini şu şekilde anlatıyor; “Sanattan her zaman keyif aldım ama hiçbir zaman resim yapamadım. Müzikten her zaman keyif aldım ama asla şarkı söyleyemedim. Ancak kamera doğru gibi geldi ve neredeyse filmlerdeki o anlardan biri gibiydi. Fotoğrafçılık, hissettiğim ve deneyimlediğim her şeyi ifade etmek için aradığım ses haline geldi.” diyor.

Hikayeleri, desenleri, kültürü, kimliği, insanları, duyguları tek bir fotoğrafta anlatan sanatçı Muriu, kendisini ve fotoğraflarını üç temel gerekçeye açıklıyor; “Ben bir kadınım, Afrikalıyım ve renkleri seviyorum.” Ürettiği her çalışmanın bir Afrika atasözüyle özdeşleştiğini belirten Thandiwe Muriu, unutulmaya yüz tutmuş atasözlerini bu şekilde sanat eserleriyle birlikte yaşatmaya devam ediyor. Kenya’nın Nairobi kentinde doğup büyüyen, sanatçı fotoğraflarında Afrikalı kadınların sıcaklığını ve samimiyetini doğrudan yansıtıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir