Bayburt Dede Korkut Şehir Müzesi’ne 20 bin ziyaretçi

İpek Yolu üzerinde bulunan medeniyetler şehri Bayburt’ta bir ay önce açılan “Bayburt Dede Korkut Şehir Müzesi“ni 20 bin kişi ziyaret etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansının katkılarıyla restore edilen tarihi bina Cumhuriyet Caddesi’nde uzun yıllar okul olarak hizmet verdi. “Bayburt Dede Korkut Şehir Müzesi“, Bayburt Valiliği tarafından restorasyonun ardından müzeye dönüştürüldü. Kentin binlerce yıllık tarihi, kültürü ve doğal güzellikleri burada sergileniyor.

İnteraktif uygulamaların yanı sıra şehrin geçmişine ışık tutan, kültürel zenginliğini ön plana çıkaran tarihi eser, kitabe, belge, fotoğraf ve gazete kupürlerinin yer aldığı müze, 2 Mayıs 2023’te açıldı.

Müzede, Türk topluluklarının birliğini ve dayanışmasını destansı bir şekilde dillendiren Dede Korkut ile kent bağının kurulması, hikayelerinin gelecek nesillere aktarılması amacıyla da bölüm hazırlandı. Dede Korkut hikayelerinin maket ve heykellerle anlatıldığı bölümün de yer aldığı müzeyi bir ayda 20 bin ziyaretçi gezdi.

Vali Cüneyt Epcim Bayburt’a şehir müzesi kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Tescilli binadaki müzede profesyonel ve özgün uygulamalarla kentin tarihini, kültürünü ve geleneğini anlatan bir konsept oluşturulduğunu belirten Epcim, çeşitli soru ve görsellerin dijital ekranlara yansıtıldığı, “Ne kadar Bayburtlusun?” ve “Köyüne Dokun” bölümlerinin ilgi çektiğini ifade etti.

Epcim, kentte yaşanan Ermeni mezalimi ve Kop Dağı Müdafaası gibi önemli olayların da çeşitli belge, buluntu ve eserlerle müzede anlatıldığını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir