Balkanların gözbebeği Kotor’da gezilecek yerler

Karadağ’ın en gözde şehrinden bahsedeceğiz… Kotor, fotoğraflarda sık sık gördüğümüz, gitmeden aşık olduğumuz bir liman kenti. 13 bin 500 kişilik nüfusuyla da oldukça mütevazı. Küçük ama çok önemli bir şehir olan Kotor, bulundurduğu tarihi miraslarıyla bölgenin göz bebeği konumunda.

Orta Çağ kasabalarını andıran mimarisiyle sizi o dönemlere götürecek kadar büyüleyici bir şehir. Yıllar 1979’u gösterdiğinde tarihi kent UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde girmeye hak kazandı. Bu süreçten sonra Kotor popülaritesini artırdı ve bölgenin en çok turist çeken şehirleri arasına girmeyi başardı.

Eğer siz de tatil planı yapıyorsanız listenizin başına Kotor’u ekleyebilirsiniz. Muhteşem limanıyla, doğasıyla ve etkileyici mimarisi zaten oldukça cezbedici. Bunların yanında Karadağ’ın vizesiz ülkeler arasında olması çok büyük bir avantaj. Hiç bir evrakla uğraşmadan, vize merkezlerine gitmeden ve insanı geren prosedürle uğraşmadan ülkeye rahatlıkla girebilirsiniz.

KOTOR’DA GEZİLECEK YERLER

Old Town (Eski Şehir)

San Giovanni Kalesi

Saat Kulesi

Saint Tryphon Katedrali

Nehir Kapısı

St. Nicholas Kilisesi

Denizcilik Müzesi

#1 OLD TOWN (ESKİ ŞEHİR)

Kaleye, kuleye çıkmadan, kiliselere gitmeden önce Kotor’u Kotor yapan Old Town’u gezmelisiniz. Her sokağını karış karış gezip o tarihi kokuyu almalı ve Orta Çağ ruhu hissetmelisiniz. Zaten her sokağı gezmek çok vaktinizi almayacak çünkü eski Kotor, 5 kilometre uzunluğunda, 20 metre yüksekliğinde ve 10 metre genişliğindeki surlarla çevrilmiş durumda.

Bölgenin son derece iyi korunmuş antik kenti olan Old Town’un üç giriş kapısu bulunuyor. Hangi kapıdan girerseniz girin varacağınız yer şehrin en önemli meydanı olan Tripuna.

#2 SAN GIOVANNI KALESİ

Aslında herkesin Kotor’a gitme sebebi bu kale denilebilir. Bu tarihi şehri ve körfezi tepeden izleyebileceğiniz ve harika fotoğraflar çekilebileceğiniz bir nokta burası. Tartışmasız Kotor’u izleyebileceğiniz en güzel manzara San Giovanni Kalesi’nde.

Tabii bu manzarayı görmek öyle kolay değil. Çünkü çıkmanız gereken tam 1350 basamak var. Kaleye tırmanış biraz yorucu olsa da göreceğiniz manzaraya değecektir. Yanınıza bir su alın, kısa kısa molalar verin ve göreceğiniz eşsiz manzarayı düşünerek tırmanışınıza devam edin.

#3 SAAT KULESİ

Bir şehrin olmazsa olmazı saat kuleleridir. Bu durumdan Kotor da nasibi almış ve şehrin tam orta yerine bir saat kulesi dikilmiş. Özellikle gitmeniz gereken bir yer değil, zaten bir şekilde önünden geçiyorsunuz.

#4 SAINT TRYPHON KATEDRALİ

Old Town’ın en ihtişamlı yapılar arasında olan St. Tryphon Katedrali, burada yaşayan Hırvat Katoliklerinin ibadet yeri. Kasabanın en arka bölümünde yer alan geniş meydanın tam ortasında bulunan bu kilisede Aziz Trifon’un kemikleri sergilendiği için, Hristiyanlar için büyük bir önem arz ediyor.

#5 NEHİR KAPISI

Kotor’a giriş için kullanılan üç yapıdan biridir. 1540 yılında Osmanlı donanması Barbaros Hayrettin Paşa kaptanlığında Kotor’u ele geçirmek için yola çıkıyor. Donanmanın yola çıktığı bilgisini alanlar, şehri korumak için işte bu kapıyı inşa ediyorlar. Kapı, Skurda nehrine açılır.

#6 NICHOLAS KİLİSESİ

Kotor, çok kültürlü bir yapıya sahip. Bu küçük şehir içinde pek çok etnik grup bir arada yaşıyor. Karadağlı, Sırp, Boşnak, Hırvat ve Arnavut bunlardan bazıları. St. Nicholas Kilisesi de Ortodoksların ibadet etmek için tercih ettiği kiliseler arasında.

#7 DENİZCİLİK MÜZESİ

Kotor Denizcilik Müzesi olarak geçiyor ama içinde bölgenin kültürüne dair şeyler de var; yerel kostümler, işlenmiş dekoratif silahlar, mobilyalar vs… Girişinde Kotorlu bir sanatçının Kotor’un tarihi anlarını anlatan 4 adet metal kabartma var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir