Balkanlar’da Osmanlı izleri

Balkanlar, coğrafya itibariyle Türkiye’ye yakın olmasının yanı sıra Osmanlı İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü topraklar olması nedeniyle bizden izler taşıyor. Araştırmalara göre Balkanlar’da 15787 adet Osmanlı eseri bulunuyor. Kültür birliğiyle beraber mimari açıdan da Osmanlı izlerini taşımaya devam eden Balkan ülkelerinde gezerken kendinizi ülkenizde hissedeceksiniz.

Tarih içerisinde pek çok kez tahribata uğrayan Balkan şehirlerinde tüm ihtişamını koruyarak zamana direnen Osmanlı yapıları günümüzde de göz kamaştırmaya devam ediyor. Balkan topraklarında Osmanlı’nın ayak izlerini takip etmek isterseniz Osmanlı mirasını ayakta tutan eserleri derledik.

Mostar Köprüsü- Bosna Hersek

Balkanlar denince akıllara ilk gelen manzaranın sahibi Mostar Köprüsü, Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 9 yıllık bir çalışmayla inşa edilmiştir. Bosna Hersek’in sembolü olan köprünün iki ucunda bulunan Tara ve Halebiye kuleleri, 160 askerin nöbet tuttuğu ve şehri koruduğu önemli noktalar olarak biliniyor.

Bölgedeki geleneklere göre şehrin cesur erkekleri, düğün öncesi cesaretlerini göstermek için Mostar’dan atlarlarmış. Yıl içinde bazı dönemlerde hala devam ettirilen bu geleneğe denk gelirseniz heyecanlı anlara tanık olabilirsiniz.

Blagaj Alperenler Tekkesi

Anadolu’dan göç ederek Blagaj Kasabası’na gelen dervişler tarafından 600 yıl önce kurulmuş Alperenler Tekkesi, Buna Nehri’nin kaynağına kurulmuş. Osmanlı’da bölgede görev alacak devlet görevlilerin yetiştirildiği tekke, günümüzde Nakşibendi Tekkesi olarak kullanılmaktadır.

Tekke girişinde bulunan restoranlarda akarsudan yakalanan balıklardan yiyebilir ya da tekne turuna katılarak mağara içerisini de görme fırsatı elde edebilirsiniz.

Üsküp Taş Köprü- Makedonya

Osmanlı’nın Üsküp’teki mührü olarak bilinen Taş Köprü, asırlardır Vardar Nehri’nin iki yakasını birbirine bağlıyor. Fatih Sultan Mehmed Köprüsü olarak da bilinen Taşköprü, Üsküp’teki en önemli ve nadide Osmanlı eserlerinden biri.

Asırlardır Üsküplüleri kavuşturan Taşköprü, aynı zamanda Üsküp’ün modern şehir merkezi ile tarihi Türk Çarşısı’nı birbirine bağlıyor. 12 ayaklı ve 220 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğindeki köprünün yapımına Sultan II. Murad döneminde yapımına başlanmış ve Fatih Sultan Mehmed döneminde tamamlanmıştır.

Belgrad Bayraklı Camii- Sırbistan

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da 1575 yılı civarında inşa edilen Bayraklı Cami, Sırbistan’ın ibadete açık tek camisi olarak altı asırdır tarihe meydan okuyor. Camin kim tarafından inşa edildiği bilinmemektedir. Kare planlı olarak kesme taştan yapılan Bayraklı Camii, 22 yıl kilise olarak kullanılmıştır.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde adına rastlanmayan caminin o tarihlerde farklı bir isme sahip olduğu düşünülmektedir. Camide 1930 yılından beri ibadetlerin yanı sıra reîsülulemâlık tevcihi gibi önemli dinî toplantılar da yapılmaktadır.

Beyaz Kule- Yunanistan

Yunanistan’ın en çok ziyaret edilen turistik merkezlerinden Beyaz Kule, Selanik’in de sembolleri arasında bulunuyor. Kuleden Selanik Körfezi ve bölgenin tüm manzarasının ihtişamına tanık olabilirsiniz. Beyaz Kule tarih içerisinde Aslan Kulesi, Kalamarya Kulesi, Kanlı Kule gibi isimlerle de anılmıştır.

Garnizon, hapishane, iletişim merkezi, meteoroloji laboratuvarı gibi çok çeşitli amaçlara hizmet veren kuleyi günümüzde turistik amaçla ziyaret edebilirsiniz. Kulenin içerisinde bir müze de bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir