Bakan Ersoy: “5 bin 450 eseri restore ettik”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu yapılan 201 eserin, Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki toplu açılış töreninde konuştu.

Değerli bir mirasın bugünkü varislerinin vakıf müessesinin sağlıklı bir biçimde işleyebilmesi için canla başla çalıştıklarını dile getiren Ersoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde, vakıfların kuruluş amacına en uygun ve verimli şekilde hayatiyetini sürdürmesi noktasında birçok iyileştirme gerçekleştirildiğini kaydetti.

Bakan Ersoy’un açıklamalarından satır başları:

“Son 22 yılda yaklaşık 8 milyar liralık bir harcamayla 5 bin 450 eseri restore ettik. Sadece son 2 yılda, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan eserlerden İstanbul Kariye Camisi, Hz. Cabir Camisi, Beyazıt Medresesi, Beyazıt Hünkar Kasrı, Kasımpaşa Mevlevihanesi, Sivas Divriği Ulu Camisi, İstanbul Terra Santa Kilisesi gibi 119 vakıf kültür varlığının onarımları tamamlandı. 6 Şubat depreminde hasar gören çok sayıda ibadethane de onarıldı.”

“Ayasofya Camisi’nin Bütüncül Projesi’ni hazırladık. Olası bir afette Ayasofya’ya bir şey olsa onu eski haliyle yeniden inşa edecek bir proje yoktu. Umarım kullanmamız hiçbir zaman gerekmez ama bu proje artık elimizde mevcut. Sivas Divriği Ulu Camisi’nde, yapının statik olarak dengede olduğunu gösteren, çok özgün bir sistem unsuru olan Denge Sütunu’nu da tekrar işlevsel hale getirdik. Aynı camide havuz zarar görmüştü, o da eski haline kavuşturuldu. Gönül coğrafyamızla ilgili çalışmalarımız çerçevesinde Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, ve KKTC’de Osmanlı döneminden kalma 28 eserin restorasyonunu tamamladık, 13’ünün çalışması halen devam ediyor.”

Depremde hasar gören kültür varlıkları

Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu da genel müdürlüğün birçoğu kendi haline terkedilmiş binlerce eseri günyüzüne çıkardığını, aralarında Sultanahmet Camisi, Divriği Ulu Camisi ve Şifahanesi, Atik Valide Külliyesi, Diyarbakır Dört Ayaklı Minare, Hacıbayram-ı Veli Camisi, Gelibolu Mevlevihanesi, Erzurum Çifte Minareli Medrese ve Edirne Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nın da bulunduğu ecdat mirası eserlerin Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ihya ve restorasyon çalışmasından geçtiğini belirtti.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde vakıf eserlerinin büyük ölçüde hasar aldığına işaret eden Aksu, “Depremin ilk anlarından itibaren depremzedelerimize yardımcı olurken, kültür varlıklarımızın hasar tespit çalışmalarını da süratle tamamladık. Eserlerimizden çıkan tüm nitelikli parçaları ayrıştırarak, yeni restorasyon süreçlerinde kullanılmak üzere muhafazaya aldık.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir