Azerbaycan’ın kültür başkenti Şuşa dünya mutfaklarını ağırlıyor

Azerbaycan’ın kültürel başkenti Şuşa Uluslarası Gastronomi Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. 5-8 Mayıs tarihlerinde Karabağ bölgesinin incilerinden biri Şuşa şehrinde Uluslararası Gastronomi Festivali düzenlenmekte. Haydar Aliyev Vakfı ve Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Turizm Kurulu tarafından organize edilen etkinlikte Azerbaycan’ın ve kardeş Türkiye’nin yerel mutfaklarının yanı sıra Japonya, Gürcistan, Malezya, İtalya, İran, İsrail, Fransa, Almanya, Avusturya ve Çin temsilcileri de katılımcılar arasında yer alıyor. Birbirinden lezzetli yemeklerin yanı sıra eğlence programları ve master klaslar da ziyaretçileri bekliyor olacak.

Şuşa Uluslarası Gastronomi Festivali

2022 yılı, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından tarihi Şuşa şehrinin 270. yıl dönümü ile alakadar olarak ‘Şuşa Yılı’ ilan edildi. Şuşa, aynı zamanda ülkenin kültür başkenti diye nitelendirilen, Azerbaycan’ın birçok ilham verici besteci, müzisyen ve şairlerinin yanı sıra geleneksel muğam müziğinin önde gelen okullarından ve Karabağ halı okuluna ev sahipliği yapmış eşsiz destinasyonlardan biridir.

Kale şehri olarak bilinen Şuşa şehri deniz seviyesinden yaklaşık 1400 m yükseklikte, yüksek, sarp bir uçurumun üzerinde yer almaktadır. Şehir kısa sürede büyümüş, doğal güzellikleri ve görkemli kale duvarları ile dikkatleri üzerine çekmiştir. 18. yüzyılın ikinci yarısında Şuşa, artık tarihi, kültürel ve stratejik öneme sahip bir şehir olarak kabul ediliyordu.

Şuşa halısı, ipeği, kumaşı ve porseleni ile dünya pazarına ulaşmış ve böylece büyük bir ün kazanmıştır. Şehir, eski zamanlardan temizlik, saflık ve tedavi edici değeri açısından da bir tatil beldesi olarak bilinir. Kentin eteklerinde, derin Daşaltı geçidi yakınında bulunan Cıdır Ovası özellikle ünlüdür.

Bu bölgede turizm potansiyelinin en iyi şekilde nasıl kullanılacağı ve burada yakın gelecekte farklı deneyimlerin geliştirilmesi konusunda çalışmalar devam ediyor. Mesela, 2022 yılının Mart ayında Sukavuşan Turizm Kompleksi’nin temeli atıldı. 1970’lerde inşa edilen Sukavuşan Barajı’nın çevresinde inşa edilecek kompleks’te farklı aktiviteler, turizm danışma merkezi, yemek tesisi ve otopark gibi hizmetler de yer alacak.

Aynı zamanda Karabağ bölgesinde bölgede doğa aktiviteleri, sağlık turizmi, kültürel turizm ve diğer yönlerde konseptlerin hazırlanması için strateji eylem planlarına uygun işler yönetilmekte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir