Aydın’daki tarihi kilise bakımsızlık ve definecilerin kurbanı oluyor

Aydın’ın Söke ilçesindeki Noel Baba adına Anadolu’da inşa edilmiş ikinci kilise olma özelliği bulunan Aziz Nikolaos Kilisesi defineciler tarafından talan edildi. Tarihi kilise, koruma altına alınmazsa daha büyük zarar görecek.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Güllübahçe Mahallesi’nde bulunan tarihi Aziz Nikolaos Kilisesi, yıllara meydan okuyor.

Eski adıyla Gelebeç olarak anılan ve o dönemde Rum yerleşkesi olan bölgede yer alan tarihi kilise, aradan geçen 200 yıla rağmen ayakta kalmayı başarırken, şu anki durumuna bakılırsa yok olmanın eşiğine geldiği görülüyor.

Noel Baba adına yapılan ikinci kilse

1821 yılında bir başka kilisenin üzerine inşa edildiği bilinen ve Anadolu’da Noel Baba adına inşa edilmiş ikinci kilise olma özelliği taşıyan tarihi kilise, mübadele döneminde bölgede yaşayan Rumların gitmesi ile terk edilirken, bölgeye gelen Türkler tarafından yaklaşık 30 yıl hiç bozulmadan cami olarak kullanıldığı biliniyor. Zamanla defineciler ve kaçak kazılar sebebiyle tahrip edilmiş durumda olan tarihi kilise, acil onarım ve koruma tedbirini bekliyor.

Yıllara meydan okuyan ancak definecilere direnen kilisenin yok olmaya yüz tuttuğuna dikkat çeken vatandaşlar ise kilisenin koruma altına alınmasını istiyor. Özellikle bölgeye gelen yabancı turistlerin uğrak yerlerinden olan kilisenin, restore edilerek turizme kazandırılmasının Aydın’ın turizm gelirine de önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir