Ayasofya’da yeni dönem 15 Ocak’ta başlıyor: Yabancılar 25 euro ödeyecek

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un başlattığı restorasyon ve koruma çalışmaları tamamlandı. Ziyaretçiler için hazırlanan galeri katının III. Ahmet Çeşmesi karşısındaki bilet gişesi 15 Ocak’ta faaliyete geçecek. Güvenlik kameraları, yangın algılama, ve acil anons sistemleri gibi önlemler alındı. Restoratörler tarafından Bilim Kurulu’nun danışmanlığıyla galeri katındaki mermer kaplamalar ve ahşap korkuluklarda temizlik ve koruma çalışmaları yapıldı.

Bakan Ersoy’un duyurduğu ziyaretçi yönetim planı ile tarihî camide uzun kuyruklar önlenecek. Ziyaretçilerin girişleri kontrollü olarak II. Beyazıd minaresi altındaki tünel ve giriş rampasıyla sağlanacak. Galeri katında turistler, camii harim katı ile Osmanlı Dönemi eklerini görebilecek, cennet-cehennem kapısından geçip Bizans Dönemi mozaiklerini inceleyebilecekler.

15 Ocak'ta başlayacak yeni uygulama ile turistler, Ayasofya-i Kebir Camii'ni ziyaret ederken ibadet ortamını bozmadan gezme imkanına sahip olacaklar. QR kod uygulamasıyla hayata geçirilen kulaklıklı sistem sayesinde ziyaretçiler, cep telefonlarındaki kulaklıklar veya sağlanan tek kullanımlık kulaklıklarla sessiz bir ortamda 23 dilde bilgi alabilecekler. Turistik amaçla gelen yabancılar için giriş ücreti 25 Avro olarak belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir