Ayasofya Camii’ndeki Osmanlı eserlerine artırılmış gerçeklik destekli QR kod uygulaması geliyor

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nin ziyaret katında, 15 Ocak’ta başlatılan bir uygulama ile ziyaretçiler, artırılmış gerçeklik destekli QR kodlar aracılığıyla cep telefonlarından 23 farklı dilde bilgi alabiliyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdür Yardımcısı Levent Çetin, ziyaretçilere cep telefonlarına uygulama indirmelerine gerek olmadan kendi kulaklıklarıyla bilgi alma imkanı sağlandığını belirtti.

Ayrıca, tarihi camideki Osmanlı Dönemi eserlerinin de yakında artırılmış gerçeklik destekli QR kodlarla anlatılacağı açıklandı.

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nin ziyaret katında yer alan 10 panoda kullanılan uygulama, turistlerin daha rahat bilgi almasını ve ibadet yapanların huzurunun bozulmamasını amaçlıyor. Müslüman ziyaretçiler için ibadet ücretsizken, turistik amaçla gelen yabancılar giriş için 25 euro ödüyor.

Ziyaret katında Bizans mozaikleri bulunurken, bu mozaiklerin anlatımı için de yeni bir uygulama başlatıldı. Ziyaretçiler, QR kodları taratarak kendi kulaklıkları veya gişeden temin edilen tek kullanımlık kulaklıklarla 23 farklı dilde bilgi alabiliyorlar.

Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilisi Çetin, artırılmış gerçeklik uygulamasının, ziyaretçilere sesli rehberlik sağlamanın yanı sıra görsel verilere de erişim imkanı sunduğunu anlattı. Panoların sayısının artırılacağı ve Osmanlı Dönemi eserleri için de benzer bir uygulamanın başlatılacağı bilgisini verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir