Avrupa’da bir çöl: Kovboylar diyarı Tabernas

Çöl denilince aklımıza ilk olarak Afrika kıtası geliyor. Fakat dünyanın bir çok bölgesinde çöller bulunuyor. Kimisi Asya’da, kimisi Güney Amerika’da, kimisi ise Orta Doğu’da yer alıyor. Peki Avrupa’da da bir çöl var desek şaşırır mısınız? Evet biliyoruz, genelde Avrupa denilince akıllara yemyeşil doğasıyla ünlü ülkeler geliyor. Ancak İspanya’nın güneyinde bir çöl var. Bu çöl nedir, ne değildir gelin beraber inceleyelim…

Tabernas Çölü

Avrupa’nın en kurak bölgesi, Tabernas Çölü… Tabernas’ı yürüyerek ya da arabayla geçecekler bunun karşılığında nefes kesici manzaralar görecek ve ancak filmlerde rastlanabilecek maceralarla karşılaşacak.

ÜNLÜ YÖNETMEN KEŞFETTİ

Kovboy filmlerinin mimarı ünlü İtalyan yönetmen Sergio Leone, Batıda Kan Var filmini çekmek için kendine bir yer arıyordu. Filmin çekimlerinin yapılacağı yer, konsepte uygun olmalıydı. Kusursuz bir film çekmek istiyordu. Leone, birçok yeri gezdi ve aradığını İspanya’nın güneyindeki Almería’nın yaklaşık 30 kilometre kuzeyinde bulunan Tabernas Çölü’nde buldu.

AVRUPA’NIN EN KURAK BÖLGESİ

Tabernas, yarı çöl olma özelliğine sahip. Burası Avrupa’nın en az yağış alan bölgesi. Yıllık yağış miktarı 250 mm üzerine hiç bir zaman çıkmadı. Tabernas Çölü’nün popüler hale gelmesi bölgede filmlerin çekilmesiyle başladı. Özellikle ‘Spagetti Western’ olarak bilinen kovboy filmiyle ön plana çıktı.

Tabernas Çölü, başta Sergio Leone imzalı vahşi batı filmleri olmak üzere, pek çok film ve diziye ev sahipliği yapmıştır. Çölde hala aktif olan, Fort Bravo/Texas Hollywood, Oasys/Mini Holywood, Western Leone olmak üzere, üç film seti yer alıyor.

Kovboy filmlerinin popülerliğini kaybetmesiyle yönetmenlerin bölgeye olan ilgisi azaldı. Burası günümüzde turistik bir merkez olarak görevine devam ediyor. Tabernas’deki film setlerini ziyaret edenler, kankan danslarını izleyebilir. Hatta şansı gününüzdeyseniz kovboy gösterilerine de denk gelebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir