Asırlık Lefke bezi Bilecikli kadınların elinde gömleğe dönüşüyor

Bilecikli kadınlar yöreye özgü Lefke bezinden gömlek üreterek geleneği kazanca dönüştürüyor.

Bilecik’te kadın kooperatifleri bir başarıya imza atarak geleneksel Lefke bezini günümüze taşıdı.

“Lefke Bezi Dokuma Eğitim Projesi” kapsamında bir araya gelen Osmaneli Kadın Girişimciler Kooperatifi üyeleri, Osmaneli Kadın Girişimciler Konağı’ndaki dokuma tezgahlarında hazırlanan bezden peşkir, masa örtüleri, peştamal, iğne oyası ve kese ile otantik çanta gibi hediyelik eşyalar üreterek yurt içi ve yurt dışında pazarlıyor.

Osmaneli Belediyesinin öncülüğünde “Kadınlarımız Lefke bezine can verecek” sloganıyla yürütülen çalışmalarda, Kültür ve Turizm Bakanlığınca “Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri”ne alınan pamuklu Lefke bezinden gömlek üretimi projesi hazırlandı.

Yazın serin, kışın sıcak tutma özelliğine sahip olan, 1900’lerin başlarında başlayıp 1970’lere kadar yaygın olarak kullanılan Lefke bezi üretiminin pazar payının “Lefke gömleği” ile artırılması hedefleniyor. Kooperatif üyesi 22 kadın gömlek üretimine devam ediyor.

İlçede, Osmaneli Kadın Girişimciler Konağı ile Halk Eğitimi Merkezi atölyelerinde bir süre önce başlatıldı.

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, ”Doğal ürünleri özellikle yurt içi olduğu kadar yurt dışına da vermeyi planlıyoruz. Çünkü modacılar anlamında da değerli bir ürün. Dolayısıyla artık yavaş yavaş yurt dışında bilinen bir ürünümüz Lefke bezi. Belli girişimciler vasıtasıyla kooperatifimiz kanalıyla Fransa, Almanya, Hollanda gibi ülkelere de tekstil dokuma olarak veriyoruz ama bundan sonrası için bu dokumaları işlenmiş ürün, gömlek olarak hem kadınlar için hem erkekler için giysiyi verme şansını da elde edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir