Arin Gölü kış öncesi son misafirlerini ağırlıyor

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yer alan ve kış mevsimi öncesinde son misafirlerini ağırlayan Arin Gölü, kuş cenneti olarak biliniyor. Bin 657 hektarlık alanda bulunan göl, soğuyan havalarla birlikte ziyaretçilerini uğurlayarak eski canlılığını yavaşça kaybediyor.

İlkbahar ve yaz aylarında flamingolar başta olmak üzere birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Arin Gölü, kar yağışı öncesinde flamingoları ağırlayarak doğal bir görsel şölen sunuyor.

Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü havzasındaki sulak alanların korunmasının, birçok yaban hayvanı ve kuş türünün bölgeye gelip yerleşmesine olanak tanıdığını belirtiyor. Aslan, bölgedeki insan baskısının az olması, güvenlik sorunlarının minimum düzeyde olması ve bol gıda kaynaklarıyla dolu olması nedeniyle yaban hayvanlarının bu havzayı tercih ettiğini ifade ediyor.

Gölde gözlemlenen flamingo sayısındaki artışın, diğer göllerin kurumasının etkisiyle olduğunu vurgulayan Aslan, küresel ısınma ve geç gelen kış mevsimi nedeniyle göçün uzadığını belirtiyor. 

Daha önce Eylül ayında göç eden flamingoların artık Aralık ayının sonuna kadar bölgede kaldığını söyleyen Aslan, doğanın dengesini bozmadan ve yaşam alanlarını koruyarak, yaban hayvanlarının bu bölgeyi daha fazla zenginleştirebileceğini vurguluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir